Blaty kuchenne: drewniane, granitowe, kompozytowe
- Blaty kuchenne na wymiar
- Blat drewniany
- Blaty kuchenne laminowane
- Blat z kamienia, kwarcu, granitu i marmuru
- Czy warto wybrać blat z konglomeratu?
Czas na rzetelny przegląd blatów kuchennych pod względem cenowym i funkcjonalnym. Jeśli dotychczas różnice między różnymi materiałami były dla Ciebie czarną magią, spróbujemy to zmienić. Oto proste porównanie różnych blatów, wskazówki ekspertów i porady. Sprawdź, czym kierować się przy wyborze odpowiedniego blatu do kuchni.
Blaty kuchenne na wymiar
Co wybrać: blaty kuchenne na wymiar czy dostępne w modnych sieciówkach meble modułowe? Choć zabudowy projektowane indywidualnie są droższe, to idealnie nadają się do niestandardowych kuchni, gdzie liczy się każdy centymetr. Co więcej, możesz dopasować wymiary szafek i blatów, wybrać nietypowe dodatki oraz zaprojektować całą kuchnię pod względem ergonomii i wygody dla wszystkich domowników. W firmach produkujących blaty kuchenne na wymiar są specjaliści, którzy przeprowadzą Cię przez ten proces, jednak pamiętaj o kilku ważnych zasadach:
-
Wysokość blatu roboczego dopasuj do wzrostu domownika, który najczęściej będzie przygotowywać posiłki. Najczęściej dla niższych osób jest to 85 cm, a dla wyższych 90 cm.
-
Blaty mogą być na różnych wysokościach np. blat zastępujący stół – 75 cm.
-
Minimalna szerokość blatu roboczego to 60 cm.
Uwaga! Blaty kuchenne robione na zamówienie wymagają dłuższego czasu realizacji ze względu na dobór niestandardowych materiałów i dodatków.
Blat drewniany
Możemy pokusić się o stwierdzenie, że blat to najważniejszy element kuchni. Nie dość, że ma zagwarantować wygodę przygotowywania posiłków i często zastępuje stół, to jeszcze powinien być estetycznym dopełnieniem wnętrza. Coraz częściej użytkownicy decydują się na drewniane blaty, które są piękne, naturalne i trwałe, ale należy pamiętać także o ich słabych stronach. Oto ważne informacje, które powinieneś wziąć pod uwagę przed zakupem drewnianego blatu kuchennego:
-
Wybierz materiał nadający się na blat drewniany do kuchni, czyli dąb, buk, jesion, mahoń, ipe, iroko, teak, merbau. Zrezygnuj z topoli i sosny.
-
Blaty klejone są bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych i pękanie niż blaty lite.
-
Jeśli wybierasz blat do minimalistycznej kuchni, postaw na drewno o cieplejszej barwie, które doda nieco przytulności.
-
Blat drewniany jest odporny na zalania pod warunkiem dobrej impregnacji. Ten zabieg należy powtarzać co jakiś czas, by zachować estetykę materiału.
-
Drewno nie jest odporne na wysokie temperatury i zarysowania, dlatego nie należy stawiać bezpośrednio na nim gorących garnków oraz kroić produktów. Zawsze miej w pogotowiu drewnianą deskę lub inne zabezpieczenie.
Pomimo kilku wad, blat drewniany sprawdzi się w niemal każdym wnętrzu – tradycyjnym, klasycznym czy skandynawskim. A do tego, jeśli zachowasz zasady właściwej pielęgnacji i użytkowania, posłuży Ci przez wiele lat. Na koniec pamiętaj, że jest to kompromisowe cenowo rozwiązanie: droższe od blatów laminowanych, a tańsze od tych kamiennych.
Szukasz pomysłu na aranżację swojego mieszkania? Przeczytaj artykuł: Kuchnia w stylu angielskim
Blaty kuchenne laminowane
Blaty laminowane wykonywane są najczęściej z płyty wiórowej, która pokrywana jest laminatem HPL, czyli kilkoma warstwami tworzyw sztucznych wzmocnionych żywicami syntetycznymi. Kolor i wzór laminatu może być dowolny, często imituje popularne gatunki drewna, marmuru, kamienia. Eksperci podkreślają, że to najchętniej wybierany przez Polaków rodzaj blatu kuchennego. Dlaczego? Odpowiedzią niech będzie kilka jego zalet:
-
Jest najtańszy spośród wszystkich dostępnych na rynku materiałów dobrej jakości, które można zastosować do blatów.
-
Charakteryzuje się odpornością na plamy, wysoką temperaturę, ścieranie oraz środki chemiczne.
-
Łatwo utrzymać go w czystości i nie wymaga dodatkowej konserwacji.
-
Można go szybko i łatwo zamontować, co jest istotne głównie z perspektywy osób, które samodzielnie remontują mieszkanie.
Blatów laminowanych nie poddasz renowacji (tak jak np. drewnianych), dlatego jeśli szukasz materiału na lata, postaw na jasny kolor, nieregularny wzór i matowe wykończenie. Taka powierzchnia zakamufluje zarysowania i inne ślady użytkowania.
Blat z kamienia, kwarcu, granitu i marmuru
W aranżacji wnętrz stawiasz przede wszystkim na jakość i elegancję? W takim razie we wnętrzu Twojej kuchni powinny znaleźć się kamienne blaty. Choć jest to opcja najdroższa z dostępnych na rynku, zyskujesz materiał długowieczny, odporny na zarysowania, zalania oraz wysokie temperatury. Za ich największe wady uznaje się: trudność w montażu, fakt, że są zimne w dotyku oraz wagę.
Uwaga! Ceny kamienia różnią się między sobą, dlatego warto poszukać kompromisowych rozwiązań.
W jakich wnętrzach zastosować kamienne blaty? Przeczytaj i zainspiruj się: Czarna kuchnia – pomysły, aranżacje.
Blat kamienny
Blaty kamienne dzielą się na te z naturalnego kamienia – np. granitowe i marmurowe – oraz
blaty z konglomeratu, czyli zmielonego kamienia połączonego z żywicą poliestrową. Z tej pierwszej kategorii najczęściej wybierane są blaty granitowe, gdyż są nie tylko odporne, ale też łatwe w pielęgnacji. Jeśli chodzi o konglomeraty, królują te wykonane z kwarcu.
Blat kwarcowy
W blacie kwarcowym ponad 90% składu to kwarc, a reszta to dodatki żywic i barwników. Ten materiał jest odporny na przebarwienia, łatwy w utrzymaniu czystości i antybakteryjny (jeśli dodano do niego jony srebra).
Propozycje aranżacji: Blaty kwarcowe, ze względu na to, że mogą występować w różnej kolorystyce, sprawdzą się zarówno w nowoczesnych, jak i tradycyjnych przestrzeniach.
Blat granitowy
Tego typu blat ma wszelkie zalety kamienia (trwałość, wytrzymałość), ale w przeciwieństwie do marmuru jest też odporny na wilgoć i wysokie temperatury. Możesz stawiać na nim gorące naczynia, bez konieczności używania podkładek. Jest też łatwy w pielęgnacji – oczyścisz go za pomocą ściereczki z detergentem. Granit występuje w różnych kolorach: szarym, białoróżowym, zielonym, czerwonym, czarnym czy błękitnym.
Propozycje aranżacji: kuchnia w stylu nowoczesnym lub angielskim.
Blat marmurowy
Jak już wspominaliśmy, marmur łatwo przyjmuje plamy, dlatego należy go regularnie impregnować. Podobnie jak granit jest jednak odporny na wysokie temperatury, więc idealnie nadaje się do kuchni.
Propozycje aranżacji: nowoczesne przestronne kuchnie.
Czy warto wybrać blat z konglomeratu?
Alternatywą dla naturalnego kamienia jest konglomerat, czyli zmielony kamień z dodatkiem żywicy poliestrowej. W zależności od tego, co jest jego głównym składnikiem – kwarc, marmur czy granit – takie wykazuje właściwości. Można jednak znaleźć wspólne cechy wszystkich blatów z konglomeratu:
- Są o 20% lżejsze niż blaty z kamienia, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo wzmacniać znajdujących się pod nimi szafek.
- Należą do blatów z wyższej półki cenowej, ale są tańsze od naturalnego kamienia.
- Pochłaniają temperaturę z otoczenia, są więc cieplejsze niż blaty z litego kamienia.
- Mogą występować w różnych kolorach i kształtach.
Podsumowując zalety konglomeratu, potwierdzamy, że warto wybrać ten materiał do kuchni. Jeśli jednak szukasz jedynego w swoim rodzaju blatu, postaw na naturalny kamień, który w przeciwieństwie do konglomeratu nie może być modyfikowany.
Przeczytaj artykuł Bateria i zlew kuchenny, by dobrze dopasować te akcesoria do wybranego blatu.
W naszym zestawieniu wzięliśmy pod uwagę tylko dobre jakościowo materiały, gdyż zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest funkcjonalna i solidna kuchnia. Wybierając odpowiedni blat, weź też pod uwagę aranżację wnętrza oraz kwestie związane z użytkowaniem, np. jak często przygotowujesz posiłki w domu czy kto najczęściej korzysta z kuchni.