Naleśniki jaglane z farszem mięsnym
2 porcje
40 min
Łatwe
Czas na nową odsłonę dobrze znanych naleśników. Mąka jaglana (podobnie jak kasza jaglana) jest zdrowa i jest lepszą alternatywą klasycznej mąki pszennej.
Składniki
Na ciasto:
100 g mąki jaglanej
50 g mleczka kokosowego
2 jaja
2 łyżki oleju kokosowego
pieprz, sól, majeranek, bazylia
Na farsz:
100 g mięsa drobiowego (kurczak/indyk)
1 pomidor
5 rzodkiewek
pęczek kopru, cebula dymka
sos tabasco, sok z 1/2 cytryny
15 g orzechów laskowych
czerwona papryka w proszku, szczypta soli
Naleśniki jaglane z farszem mięsnym
Naleśniki jaglane z farszem mięsnym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszaj żółtka, przyprawy, 1 łyżkę oleju kokosowego, mleczko koksowe i mąkę jaglaną. Dodaj białka ubite na pianę i mieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię dodaj pozostałą łyżkę oleju kokosowego i usmaż naleśniki.
Mięso drobiowe dopraw papryką oraz solą, ugrilluj i pokrój w kostkę. Pomidora oraz rzodkiewkę pokrój wedle uznania i umieść w miseczce. Dodaj kawałki mięsa, posiekany koper, cebulę dymkę, orzechy oraz sok z cytryny. Dopraw sosem tabasco.
Farsz nakładaj na ciepłe naleśniki. Opcjonalnie możesz posypać je również odrobiną twardego, tartego sera żółtego.
Komentarze