Czas na nową odsłonę dobrze znanych naleśników. Mąka jaglana (podobnie jak kasza jaglana) jest zdrowa i jest lepszą alternatywą klasycznej mąki pszennej.
Wariacji dotyczących farszu do naleśników jest wiele. Ten z mięsa drobiowego, rzodkiewki, kopru, cebuli, orzechów, skropiony sosem tabasco na pewno Ci się spodoba.
Opis przygotowania:
- Wymieszaj żółtka, przyprawy, 1 łyżkę oleju kokosowego, mleczko koksowe i mąkę jaglaną.
- Dodaj białka ubite na pianę i mieszaj, aż utworzą jednolitą masę.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj pozostałą łyżkę oleju kokosowego i usmaż naleśniki.
- Mięso drobiowe dopraw papryką oraz solą, ugrilluj i pokrój w kostkę.
- Pomidora oraz rzodkiewkę pokrój wedle uznania i umieść w miseczce.
- Dodaj kawałki mięsa, posiekany koper, cebulę dymkę, orzechy oraz sok z cytryny. Dopraw sosem tabasco.
- Farsz nakładaj na ciepłe naleśniki. Opcjonalnie możesz posypać je również odrobiną twardego, tartego sera żółtego.