Gotowanie w szybkowarze
Szybkowar nie jest zbyt popularnym urządzeniem w wielu kuchniach, a szkoda, bo ma wiele zalet. Dania gotowane w szybkowarach są pyszne i zdrowsze dla organizmu niż takie przyrządzane w tradycyjny sposób. A do tego ulubione potrawy przyrządzisz szybciej niż na patelni czy w garnku.
Szybkowar to urządzenie, w którym potrawy gotowane są pod wysokim ciśnieniem. Przygotowanie potrawy w takim urządzeniu nie jest niczym skomplikowanym. Należy jedynie pamiętać, że w gotującym się szybkowarze powstaje duże ciśnienie, dlatego otwarcie może grozić poparzeniem. Dlatego nie wolno otwierać go na siłę. Jeśli nie chce się otworzyć należy upewnić się, czy zawór został otwarty i para ma możliwość wydostania się z garnka, powodując dekompresję.
Jakie potrawy można przygotować w szybkowarze?
W szybkowarze można przygotować zupy, gulasze, ryby, różne dania mięsne oraz warzywne. Szybkowaru nie można używać do smażenia potraw na oleju oraz do gotowania potraw na bazie mleka.
Potrawy są bardziej wartościowe i aromatyczne. Dzięki krótkiemu gotowaniu produkty zachowują więcej składników odżywczych a warzywa zachowują kolor, kształt i jędrność. Oszczędzasz czas, energię i możesz cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem.