Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny i lekki chlebek z dodatkiem szpinaku i czosnku. Doskonale smakuje w połączeniu z masłem. Zioła prowansalskie nadają mu cudownego aromatu.

Składniki

50 dkg mąka pszenna
250 ml ciepła woda
50 g drożdżę
1/2 łyżeczka cukier
1 szczypta sól
2 łyżka masło
jajko
30 dkg szpinak
2 szt. ząbki czosnku
5 łyżka tarty ser żółty
1 łyżka masło
2 szczypta sól i pieprz
2 szczypta zioła prowansalskie

Opis wykonania

Drożdże kruszę i zalewam 1/2 szklanki ciepłej wody. Do zaczynu dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn i resztę składników. Zagniatam ciasto aż będzie elastyczne i składniki dobrze się połączą . Szpinak odciskam z nadmiaru wody, przekładam do rondelka. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę razem przesmażam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy ciasto podwoi objętość , przekładam je na stolnicę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Smaruję przestudzonym farszem (zostawiam na końcu około 3cm wolnego miejsca). Posypuję startym serem. Ciasto zwijam wg dłuższego boku w roladę . Przecinam na pół (jeśli macie długa keksówkę , można upiec jeden długi chlebek). Smaruję go roztrzepanym jajkiem i oprószam ziołami. Piekę 45 minut w 180 st.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych