Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Aromatyczny chlebek ze szpinakiem

Opis wykonania

Delikatny i lekki chlebek z dodatkiem szpinaku i czosnku. Doskonale smakuje w połączeniu z masłem. Zioła prowansalskie nadają mu cudownego aromatu.

Drożdże kruszę i zalewam 1/2 szklanki ciepłej wody. Do zaczynu dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn i resztę składników. Zagniatam ciasto aż będzie elastyczne i składniki dobrze się połączą . Szpinak odciskam z nadmiaru wody, przekładam do rondelka. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę razem przesmażam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy ciasto podwoi objętość , przekładam je na stolnicę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Smaruję przestudzonym farszem (zostawiam na końcu około 3cm wolnego miejsca). Posypuję startym serem. Ciasto zwijam wg dłuższego boku w roladę . Przecinam na pół (jeśli macie długa keksówkę , można upiec jeden długi chlebek). Smaruję go roztrzepanym jajkiem i oprószam ziołami. Piekę 45 minut w 180 st.