Aromatyczny chlebek ze szpinakiem
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Aromatyczny chlebek ze szpinakiem
Aromatyczny chlebek ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże kruszę i zalewam 1/2 szklanki ciepłej wody. Do zaczynu dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn i resztę składników. Zagniatam ciasto aż będzie elastyczne i składniki dobrze się połączą . Szpinak odciskam z nadmiaru wody, przekładam do rondelka. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę razem przesmażam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy ciasto podwoi objętość , przekładam je na stolnicę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Smaruję przestudzonym farszem (zostawiam na końcu około 3cm wolnego miejsca). Posypuję startym serem. Ciasto zwijam wg dłuższego boku w roladę . Przecinam na pół (jeśli macie długa keksówkę , można upiec jeden długi chlebek). Smaruję go roztrzepanym jajkiem i oprószam ziołami. Piekę 45 minut w 180 st.
Komentarze