Barszcz wielkanocny
8 porcje
60 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Barszcz wielkanocny
Barszcz wielkanocny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tradycyjny barszcz wielkanocny to potrawa kuchni polskiej, która składa się głównie z zakwasu, ziemniaków, białej kiełbasy, cebuli oraz przypraw. To połączenie składników nadaje białemu barszczowi wyrazisty smak, który jest zarówno kwaszony, jak i delikatnie pikantny dzięki obecności kiełbasy. Charakteryzuje się także kremową konsystencją za sprawą od ziemniaków i dodatku śmietany.
Przygotowanie zakwasu jest proste. Wszystkie składniki, czyli mąkę żytnią i wodę, przełóż do szklanego słoika, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj słoik gazą, aby umożliwić proces fermentacji, i odstaw go w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. Aby przyspieszyć kiszenie, do zakwasu można dodać łyżkę zakwasu chlebowego, kromkę chleba lub łyżkę soku z ogórków. Po tym czasie zakwas będzie gotowy, będzie miał słodko-kwaśny smak i najlepiej przechowywać go w lodówce.
Warzywa trzeba obrać i pokroić na plasterki lub w słupki. Kiełbasę razem z pokrojonymi warzywami, suszonymi borowikami, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i zielem angielskim umieszczamy w garnku, doprowadzając całość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, a około 5 minut przed końcem dodajemy ząbki czosnku.
Wywar barszczu wielkanocnego odstawiamy na minimum 10 minut, a następnie przecedzamy go przez sito. Kiełbaski kroimy na plasterki. Następnie do garnka z wywarem wlewamy zakwas i dodajemy majeranek, doprowadzając barszcz do wrzenia i gotując go jeszcze 2-3 minuty.
Podanie
Barszcz wielkanocny można podawać w tradycyjny sposób, który jest zależny od regionalnych zwyczajów i indywidualnych preferencji: niektórzy lubią dodawać kiszoną kapustę, co nadaje zupie dodatkowej kwasowości i smaku lub podają barszcz z surowym żółtkiem jaja kurzego.
Barszcz biały nie musi być podawany wyłącznie z jajkami i kiełbasą. W niektórych regonach je się go z białym serem twarogowym lub świeżo tartym chrzanem.
Komentarze