


Azjatyckie bułeczki bao z grzybowym nadzieniem i aromatycznym sosem to prawdziwa eksplozja smaków. Chociaż to danie nie należy do najłatwiejszych, jego smak wynagradza każdą minutę poświęconą na przygotowanie tej orientalnej potrawy. Musisz tego spróbować!
Wszystkie składniki ciasta wrzuć do misy robota kuchennego i zmiksuj na średnich obrotach, z pomocą mocnej końcówki-haka, przez 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć jednorodną i gładką konsystencję, a także nie powinno się lepić do miski.
Następnie ciasto odstaw na minimum godzinę ciepłe miejsce. Miska powinna być przykryta wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj sos: wszystkie warzywa pokrój, usuń skórę z cebuli i gniazdo nasienne z papryki. Ułóż warzywa na blaszce, dodaj oliwę i sól do smaku, i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopnia.
Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możesz zredukować go, gotując przez kilkanaście minut na małej mocy płyty grzewczej.
Na mocno rozgrzanej patelni dodaj łyżkę masła klarowanego i podsmaż przez 2-3 minuty pokrojone boczniaki.
Następnie dodaj grzyby shimenji, sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i przyprawy: kurkumę, pieprz i wędzoną paprykę.
Całość podsmaż na dużej mocy płyty grzewczej przez kolejną minutę, tak by sos się skarmelizował i grzyby nabrały złotej barwy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj delikatnie na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka o średnicy ok. 8 cm.
Kółka ciasta złóż na pół i lekko dociśnij dłonią, aby obie części się złączyły.
Następnie każdą bułeczkę ułóż na kawałku papieru do pieczenia, i całość przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 20–30 minut do czasu, aż bułeczki wyraźnie zwiększą swoją objętość.
Do gotowania bułeczek możesz specjalnego parownika bambusowego lub dostępnego w każdej kuchni zestawu złożonego z garnka, durszlaka i pokrywki.
W garnku zagotuj wodę w takiej ilości, aby nie dotykała durszlaka. Bułeczki na papierowych podkładkach układaj obok siebie, przykryj całość i gotuj na parze przez 10–12 minut.
Gotowe bułeczki bao powinny rosnąć w trakcie gotowania, być miękkie, lekkie i puszyste.
Bułeczki następnie delikatnie otwórz, dodaj sos, grzyby, świeże dodatki w postaci posiekanej w paski rzodkwi i zielonego ogórka. Udekoruj świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.