Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułeczki bao

Opis wykonania

Azjatyckie bułeczki bao z grzybowym nadzieniem i aromatycznym sosem to prawdziwa eksplozja smaków. Chociaż to danie nie należy do najłatwiejszych, jego smak wynagradza każdą minutę poświęconą na przygotowanie tej orientalnej potrawy. Musisz tego spróbować!

Bułeczki bao - krok 1

Wszystkie składniki ciasta wrzuć do misy robota kuchennego i zmiksuj na średnich obrotach, z pomocą mocnej końcówki-haka, przez 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć jednorodną i gładką konsystencję, a także nie powinno się lepić do miski. 

Następnie ciasto odstaw na minimum godzinę ciepłe miejsce. Miska powinna być przykryta wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki bao - krok 2

W międzyczasie przygotuj sos: wszystkie warzywa pokrój, usuń skórę z cebuli i gniazdo nasienne z papryki. Ułóż warzywa na blaszce, dodaj oliwę i sól do smaku, i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 st C.

Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możesz zredukować go gotując przez kilkanaście minut na małym ogniu. 

Bułeczki bao - krok 3

Na mocno rozgrzanej patelni dodaj łyżkę masła klarowanego i podsmaż przez 2-3 minuty pokrojone boczniaki.

Następnie dodaj grzyby shimenji, sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i przyprawy: kurkumę, pieprz i wędzoną paprykę.

Całość podsmaż na dużym ogniu przez kolejną minutę, tak by sos się skarmelizował i grzyby nabrały złotej barwy.

Bułeczki bao - krok 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj delikatnie na placek o grubości ok 1 cm, a następnie przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka o średnicy ok 8 cm.

Kółka ciasta złóż na pół i lekko dociśnij dłonią, aby obie części się złączyły. 

Następnie każdą bułeczkę ułóż na kawałku papieru do pieczenia, i całość przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 20-30 minut do czasu, aż bułeczki wyraźnie zwiększą swoją objętość.

Bułeczki bao - krok 5

Do gotowania bułeczek możesz specjalnego parownika bambusowego, lub dostępnego w każdej kuchni zestawu złożonego z garnka, durszlaka i pokrywki. 

W garnku zagotuj wodę w takiej ilości, aby nie dotykała durszlaka. Bułeczki na papierowych podkładkach układaj obok siebie, przykryj całość i gotuj na parze przez 10-12 minut.

Bułeczki bao - krok 6

Gotowe bułeczki bao powinny rosnąć w trakcie gotowania, być miękkie, lekkie i puszyste.

Bułeczki następnie delikatnie otwórz, dodaj sos, grzyby, świeże dodatki w postaci posiekanej w paski rzodkwi i zielonego ogórka. Udekoruj świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.