Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Azjatyckie bułeczki bao z grzybowym nadzieniem i aromatycznym sosem to prawdziwa eksplozja smaków. Chociaż to danie nie należy do najłatwiejszych, jego smak wynagradza każdą minutę poświęconą na przygotowanie tej orientalnej potrawy. Musisz tego spróbować!

Składniki

Bułeczki:
300 g mąki pszennej
125 g mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka drożdży instant
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml ciepłej wody
60 ml oleju roślinnego

Sos:
250 g świeżych pomidorów
2 cebule szalotki
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
płatki chili - do smaku

Dodatki:
300 g boczniaków
200 g grzybów shimenji
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

Do podania:
zielony ogórek
rzodkiew
świeża kolendra
ziarna sezamu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
296.4 kcal
Tłuszcz
10.8 g
Węglowodany
43.9 g
Błonnik
7.5 g
Białko
4.8 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Wszystkie składniki ciasta wrzuć do misy robota kuchennego i zmiksuj na średnich obrotach, z pomocą mocnej końcówki-haka, przez 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć jednorodną i gładką konsystencję, a także nie powinno się lepić do miski. 

Następnie ciasto odstaw na minimum godzinę ciepłe miejsce. Miska powinna być przykryta wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj sos: wszystkie warzywa pokrój, usuń skórę z cebuli i gniazdo nasienne z papryki. Ułóż warzywa na blaszce, dodaj oliwę i sól do smaku, i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopnia.

Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możesz zredukować go, gotując przez kilkanaście minut na małej mocy płyty grzewczej

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na mocno rozgrzanej patelni dodaj łyżkę masła klarowanego i podsmaż przez 2-3 minuty pokrojone boczniaki.

Następnie dodaj grzyby shimenji, sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i przyprawy: kurkumę, pieprz i wędzoną paprykę.

Całość podsmaż na dużej mocy płyty grzewczej przez kolejną minutę, tak by sos się skarmelizował i grzyby nabrały złotej barwy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj delikatnie na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka o średnicy ok. 8 cm.

Kółka ciasta złóż na pół i lekko dociśnij dłonią, aby obie części się złączyły. 

Następnie każdą bułeczkę ułóż na kawałku papieru do pieczenia, i całość przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 20–30 minut do czasu, aż bułeczki wyraźnie zwiększą swoją objętość.

Do gotowania bułeczek możesz specjalnego parownika bambusowego lub dostępnego w każdej kuchni zestawu złożonego z garnka, durszlaka i pokrywki. 

W garnku zagotuj wodę w takiej ilości, aby nie dotykała durszlaka. Bułeczki na papierowych podkładkach układaj obok siebie, przykryj całość i gotuj na parze przez 10–12 minut.

Gotowe bułeczki bao powinny rosnąć w trakcie gotowania, być miękkie, lekkie i puszyste.

Bułeczki następnie delikatnie otwórz, dodaj sos, grzyby, świeże dodatki w postaci posiekanej w paski rzodkwi i zielonego ogórka. Udekoruj świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych