Bułeczki bao
![Bułeczki bao](https://akademiasmaku.pl/storage/7757/conversions/buleczki-bao-4932-single.webp)
10 porcje
150 min
Trudne
Składniki
Wartości odżywcze
Bułeczki bao
Bułeczki bao
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9703/conversions/beXUzJ2FyrxmLx-thumb.webp)
Wszystkie składniki ciasta wrzuć do misy robota kuchennego i zmiksuj na średnich obrotach, z pomocą mocnej końcówki-haka, przez 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć jednorodną i gładką konsystencję, a także nie powinno się lepić do miski.
Następnie ciasto odstaw na minimum godzinę ciepłe miejsce. Miska powinna być przykryta wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9704/conversions/A4cgR1LduQTXlF-thumb.webp)
W międzyczasie przygotuj sos: wszystkie warzywa pokrój, usuń skórę z cebuli i gniazdo nasienne z papryki. Ułóż warzywa na blaszce, dodaj oliwę i sól do smaku, i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopnia.
Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możesz zredukować go, gotując przez kilkanaście minut na małej mocy płyty grzewczej.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9705/conversions/KQTIzrlVYvOdDs-thumb.webp)
Na mocno rozgrzanej patelni dodaj łyżkę masła klarowanego i podsmaż przez 2-3 minuty pokrojone boczniaki.
Następnie dodaj grzyby shimenji, sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i przyprawy: kurkumę, pieprz i wędzoną paprykę.
Całość podsmaż na dużej mocy płyty grzewczej przez kolejną minutę, tak by sos się skarmelizował i grzyby nabrały złotej barwy.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9706/conversions/d7YcLYxISeFAwb-thumb.webp)
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj delikatnie na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka o średnicy ok. 8 cm.
Kółka ciasta złóż na pół i lekko dociśnij dłonią, aby obie części się złączyły.
Następnie każdą bułeczkę ułóż na kawałku papieru do pieczenia, i całość przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 20–30 minut do czasu, aż bułeczki wyraźnie zwiększą swoją objętość.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9707/conversions/IWpy3fopaNtDfo-thumb.webp)
Do gotowania bułeczek możesz specjalnego parownika bambusowego lub dostępnego w każdej kuchni zestawu złożonego z garnka, durszlaka i pokrywki.
W garnku zagotuj wodę w takiej ilości, aby nie dotykała durszlaka. Bułeczki na papierowych podkładkach układaj obok siebie, przykryj całość i gotuj na parze przez 10–12 minut.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/9708/conversions/wvEPbwJDVlecH1-thumb.webp)
Gotowe bułeczki bao powinny rosnąć w trakcie gotowania, być miękkie, lekkie i puszyste.
Bułeczki następnie delikatnie otwórz, dodaj sos, grzyby, świeże dodatki w postaci posiekanej w paski rzodkwi i zielonego ogórka. Udekoruj świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.
Komentarze