Bułki orkiszowe (10 szt.)
4 porcje
Średnie
Przepis na domowe bułki orkiszowe
Składniki
250 g maki orkiszowej jasnej
250 g pszennej graham typ 1850
300 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka kminku
1 łyżeczka drożdży suszonych
1 łyżka miodu
Sól
Jajko
Pestki: słonecznik, dynia, nasiona czarnuszki, sezam
Bułki orkiszowe (10 szt.)
Bułki orkiszowe (10 szt.)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Mąkę orkiszowa, mąkę pszenną, drożdże i sól dokładnie wymieszaj. Dodaj 300 ml wody, łyżkę miękkiego masła i łyżkę miodu.
- Ciasto zagniataj przez około 10 min. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Uformuj bułki i odstaw na kolejne pół godziny do podrośnięcia.
- Wierzch bułek posmaruj jajkiem i posyp ziarnami.
- Piecz w temp. 200°C przez 13 min.
Komentarze