Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na domowe bułki orkiszowe

Składniki

250 g maki orkiszowej jasnej
250 g pszennej graham typ 1850
300 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka kminku
1 łyżeczka drożdży suszonych
1 łyżka miodu
Sól
Jajko
Pestki: słonecznik, dynia, nasiona czarnuszki, sezam

Opis wykonania

  1. Mąkę orkiszowa, mąkę pszenną, drożdże i sól dokładnie wymieszaj. Dodaj 300 ml wody, łyżkę miękkiego masła i łyżkę miodu.
  2. Ciasto zagniataj przez około 10 min. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.
  3. Uformuj bułki i odstaw na kolejne pół godziny do podrośnięcia.
  4. Wierzch bułek posmaruj jajkiem i posyp ziarnami.
  5. Piecz w temp. 200°C przez 13 min.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Pożywne i sycące bułki. Idealne na śniadanie :)
Patrycja Lewandowska
Wyszły bardzo chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło z masełkiem
Radosław
U mnie dodatkowo z pokrzywą. Super sposób na przemycenie tego składnika