Buraki czerwone z twarogiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Buraki czerwone z twarogiem
Buraki czerwone z twarogiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Gotować na parze w perforowanym pojemniku według przepisu. Opłukać zimną wodą, odsączyć i odstawić. Umyć buraki, odciąć korzonki i listki. Następnie włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Wymieszać chudy twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę. Odłożyć 4 łyżki stołowe pora, a resztę dodać do twarogu. Doprawić do smaku solą, pieprzem I cukrem. Zrumienić na suchej patelni pestki dyni. Dodać oliwę. Pokroić buraki, przekroić na pół lub na ćwiartki i ułożyć na talerzach.Twaróg rozłożyć na talerzach. Pozostały por dodać do twarogu i posypać pestkami dyni. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, por 1-2 minuty, buraki czerwone 35-40 min. Wariant: twaróg będzie bardziej aromatyczny jeśli pora zastąpi się 2 dymkami i doprawi odrobiną chili Wskazówka: buraki powinny być małe lub średniej wielkości. Przy większych bulwach czas gotowania wynosi ok. 50 minut. Do przygotowania buraków należy używać jednorazowych rękawic ponieważ warzywa farbują.
Komentarze