Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czerwone buraki z chudym twarogiem z porami i pestkami dyni. Doskonałym dodatkiem w tym przepisie jest ser mascarpone, który nadaje daniu odrobinę słodyczy.

Składniki

cienkie pory
900 g czerwonych buraków
Twaróg:
250 g chudego twarogu
200 g mascarpone
250 ml kwaśnej śmietany
sól
czarny pieprz
- szczypta cukru
2 łyżka pestek dyni
3 łyżka oliwy

Opis wykonania

Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Gotować na parze w perforowanym pojemniku według przepisu. Opłukać zimną wodą, odsączyć i odstawić. Umyć buraki, odciąć korzonki i listki. Następnie włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Wymieszać chudy twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę. Odłożyć 4 łyżki stołowe pora, a resztę dodać do twarogu. Doprawić do smaku solą, pieprzem I cukrem. Zrumienić na suchej patelni pestki dyni. Dodać oliwę. Pokroić buraki, przekroić na pół lub na ćwiartki i ułożyć na talerzach.Twaróg rozłożyć na talerzach. Pozostały por dodać do twarogu i posypać pestkami dyni. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, por 1-2 minuty, buraki czerwone 35-40 min. Wariant: twaróg będzie bardziej aromatyczny jeśli pora zastąpi się 2 dymkami i doprawi odrobiną chili Wskazówka: buraki powinny być małe lub średniej wielkości. Przy większych bulwach czas gotowania wynosi ok. 50 minut. Do przygotowania buraków należy używać jednorazowych rękawic ponieważ warzywa farbują.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych