Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czerwone buraki z chudym twarogiem z porami i pestkami dyni. Doskonałym dodatkiem w tym przepisie jest ser mascarpone, który nadaje daniu odrobinę słodyczy.

Składniki

cienkie pory
900 g czerwonych buraków
Twaróg:
250 g chudego twarogu
200 g mascarpone
250 ml kwaśnej śmietany
sól
czarny pieprz
- szczypta cukru
2 łyżka pestek dyni
3 łyżka oliwy

Opis wykonania

Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Gotować na parze w perforowanym pojemniku według przepisu. Opłukać zimną wodą, odsączyć i odstawić. Umyć buraki, odciąć korzonki i listki. Następnie włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Wymieszać chudy twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę. Odłożyć 4 łyżki stołowe pora, a resztę dodać do twarogu. Doprawić do smaku solą, pieprzem I cukrem. Zrumienić na suchej patelni pestki dyni. Dodać oliwę. Pokroić buraki, przekroić na pół lub na ćwiartki i ułożyć na talerzach.Twaróg rozłożyć na talerzach. Pozostały por dodać do twarogu i posypać pestkami dyni. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, por 1-2 minuty, buraki czerwone 35-40 min. Wariant: twaróg będzie bardziej aromatyczny jeśli pora zastąpi się 2 dymkami i doprawi odrobiną chili Wskazówka: buraki powinny być małe lub średniej wielkości. Przy większych bulwach czas gotowania wynosi ok. 50 minut. Do przygotowania buraków należy używać jednorazowych rękawic ponieważ warzywa farbują.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych