Burger cielęcy w pomidorze
2 porcje
30 min
Łatwe
Burger z siekanej cielęciny z natką pietruszki w pomidorze zamiast bułki z dodatkiem roszponki, nowalijek i domowym majonezem na oleju lnianym.
Składniki
250 g udziec cielęcy
1 szt. szalotka
2 łyżka siekana natka pietruszki
2 szt. rzodkiewka
2 szt. plasterki czerwonej cebuli
6 szt. plasterki zielonego ogórka
1 garść kiełki rzodkiewki
1 garść roszponka
1 szt. jajko
1 łyżeczka musztarda
2 łyżka sok z cytryny
200 ml olej lniany
3 szczypta sól
1 szczypta świeżo zmielony pieprz
1 łyżka klarowane masło
Burger cielęcy w pomidorze
Burger cielęcy w pomidorze
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy majonez - jajko myjemy i sparzamy skorupkę wrzątkiem, wbijamy je do wysokiego naczynia, na wierzch wlewamy olej, dodajemy, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy blender do pojemnika i włączamy na najwyższe obroty, kilka razy delikatnie podnosimy blender, po minucie powinniśmy uzyskać gęsty majonez.
Cielęcinę siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mięsem i natką pietruszki, doprawiamy solą, formujemy 2 burgery i krótko obsmażamy je z obu stron na klarowanym maśle, następnie chwilę dusimy (długość obróbki termicznej zależy od preferowanego stopnia wysmażenia). Pomidor przekrawamy w poprzek na 2 części, na spód kładziemy roszponkę i plaster cebuli oraz łyżeczkę majonezu, następnie kotlet, plasterki rzodkiewki i ogórka, kiełki i kolejną łyżeczkę majonezu. Przykrywamy wszystko drugą częścią pomidora i spinamy wykałaczką. Podczas jedzenia można dokonać dekonstrukcji burgera i rozłożyć go na kotlet i sałatkę, będzie wygodniej, ale można też zjeść go w takie atrakcyjniejszej formie ;)
Komentarze