Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Burger z siekanej cielęciny z natką pietruszki w pomidorze zamiast bułki z dodatkiem roszponki, nowalijek i domowym majonezem na oleju lnianym.

Składniki

250 g udziec cielęcy
1 szt. szalotka
2 łyżka siekana natka pietruszki
2 szt. rzodkiewka
2 szt. plasterki czerwonej cebuli
6 szt. plasterki zielonego ogórka
1 garść kiełki rzodkiewki
1 garść roszponka
1 szt. jajko
1 łyżeczka musztarda
2 łyżka sok z cytryny
200 ml olej lniany
3 szczypta sól
1 szczypta świeżo zmielony pieprz
1 łyżka klarowane masło

Opis wykonania

Przygotowujemy majonez - jajko myjemy i sparzamy skorupkę wrzątkiem, wbijamy je do wysokiego naczynia, na wierzch wlewamy olej, dodajemy, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy blender do pojemnika i włączamy na najwyższe obroty, kilka razy delikatnie podnosimy blender, po minucie powinniśmy uzyskać gęsty majonez. Cielęcinę siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mięsem i natką pietruszki, doprawiamy solą, formujemy 2 burgery i krótko obsmażamy je z obu stron na klarowanym maśle, następnie chwilę dusimy (długość obróbki termicznej zależy od preferowanego stopnia wysmażenia). Pomidor przekrawamy w poprzek na 2 części, na spód kładziemy roszponkę i plaster cebuli oraz łyżeczkę majonezu, następnie kotlet, plasterki rzodkiewki i ogórka, kiełki i kolejną łyżeczkę majonezu. Przykrywamy wszystko drugą częścią pomidora i spinamy wykałaczką. Podczas jedzenia można dokonać dekonstrukcji burgera i rozłożyć go na kotlet i sałatkę, będzie wygodniej, ale można też zjeść go w takie atrakcyjniejszej formie ;)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych