Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Burger cielęcy w pomidorze

Opis wykonania

Burger z siekanej cielęciny z natką pietruszki w pomidorze zamiast bułki z dodatkiem roszponki, nowalijek i domowym majonezem na oleju lnianym.

Przygotowujemy majonez - jajko myjemy i sparzamy skorupkę wrzątkiem, wbijamy je do wysokiego naczynia, na wierzch wlewamy olej, dodajemy, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy blender do pojemnika i włączamy na najwyższe obroty, kilka razy delikatnie podnosimy blender, po minucie powinniśmy uzyskać gęsty majonez. Cielęcinę siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mięsem i natką pietruszki, doprawiamy solą, formujemy 2 burgery i krótko obsmażamy je z obu stron na klarowanym maśle, następnie chwilę dusimy (długość obróbki termicznej zależy od preferowanego stopnia wysmażenia). Pomidor przekrawamy w poprzek na 2 części, na spód kładziemy roszponkę i plaster cebuli oraz łyżeczkę majonezu, następnie kotlet, plasterki rzodkiewki i ogórka, kiełki i kolejną łyżeczkę majonezu. Przykrywamy wszystko drugą częścią pomidora i spinamy wykałaczką. Podczas jedzenia można dokonać dekonstrukcji burgera i rozłożyć go na kotlet i sałatkę, będzie wygodniej, ale można też zjeść go w takie atrakcyjniejszej formie ;)

Bosch do kuchni