Burger jaglany z grilla
4 porcje
75 min
Łatwe
Składniki
Burger jaglany z grilla
Burger jaglany z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Studzimy. Dodajemy jajko, musztardę i przyprawy. Całość blendujemy. Formujemy burgery (jeśli masa mocno się klei, moczymy dłonie w wodzie). Rozgrzewamy grilla. Jeśli korzystamy z grilla elektrycznego, smarujemy jego powierzchnię bardzo cienką warstwą oleju rzepakowego i układamy burgery. Jeśli korzystamy z kratki, burgery układamy na folii. W miarę możliwości przykrywamy i pieczemy około 30-40 minut (w połowie czasu obracamy). Burgery możemy też upiec w piekarniku (20 minut w temp. 180 stopni). Ogórka obieramy i kroimy w plastry, pomidora kroimy w plastry. Bułki przekrajamy i opiekamy przez chwilę na patelni. Składamy burgera według kolejności: spód bułki - ketchup - rukola - burger jaglany - ketchup - ogórek i pomidor - majonez - góra bułki Smacznego! :)
Komentarze