Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegetariański burger w najprostszym wydaniu. :) Najlepiej smakuje z bułką własnego wypieku i świeżymi warzywami. ;) Dania wegetariańskie potrafią zaskoczyć!

Składniki

1 szklanka kasza jaglana
2 szklanka woda
1 szt. jajko
1 łyżeczka świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka sól
3 łyżka ostra musztarda
4 szt. bułka
2 garść rukola
1 szt. świeży ogórek
1 szt. pomidor
2 łyżka majonez
4 łyżka ketchup

Opis wykonania

Kaszę jaglaną zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Studzimy. Dodajemy jajko, musztardę i przyprawy. Całość blendujemy. Formujemy burgery (jeśli masa mocno się klei, moczymy dłonie w wodzie). Rozgrzewamy grilla. Jeśli korzystamy z grilla elektrycznego, smarujemy jego powierzchnię bardzo cienką warstwą oleju rzepakowego i układamy burgery. Jeśli korzystamy z kratki, burgery układamy na folii. W miarę możliwości przykrywamy i pieczemy około 30-40 minut (w połowie czasu obracamy). Burgery możemy też upiec w piekarniku (20 minut w temp. 180 stopni). Ogórka obieramy i kroimy w plastry, pomidora kroimy w plastry. Bułki przekrajamy i opiekamy przez chwilę na patelni. Składamy burgera według kolejności: spód bułki - ketchup - rukola - burger jaglany - ketchup - ogórek i pomidor - majonez - góra bułki Smacznego! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych