Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Burger jaglany z grilla

Opis wykonania

Wegetariański burger w najprostszym wydaniu. :) Najlepiej smakuje z bułką własnego wypieku i świeżymi warzywami. ;) Dania wegetariańskie potrafią zaskoczyć!

Kaszę jaglaną zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Studzimy. Dodajemy jajko, musztardę i przyprawy. Całość blendujemy. Formujemy burgery (jeśli masa mocno się klei, moczymy dłonie w wodzie). Rozgrzewamy grilla. Jeśli korzystamy z grilla elektrycznego, smarujemy jego powierzchnię bardzo cienką warstwą oleju rzepakowego i układamy burgery. Jeśli korzystamy z kratki, burgery układamy na folii. W miarę możliwości przykrywamy i pieczemy około 30-40 minut (w połowie czasu obracamy). Burgery możemy też upiec w piekarniku (20 minut w temp. 180 stopni). Ogórka obieramy i kroimy w plastry, pomidora kroimy w plastry. Bułki przekrajamy i opiekamy przez chwilę na patelni. Składamy burgera według kolejności: spód bułki - ketchup - rukola - burger jaglany - ketchup - ogórek i pomidor - majonez - góra bułki Smacznego! :)