Burger wołowy z juliennką, sosem miętowym, musem z mango i nerkowcami :)
2 porcje
30 min
Łatwe
Świeży i smakowity burger z wołowiną, musem z mango, sosem miętowym, orzechami nerkowca i sosem miętowym.
Składniki
400 g wołowiny
mała marchewka
cebula dymka
20 g białej kapusty
3 garść kolendry
cebulki czerwonej
3 garść mięty
100 g jogurtu naturalnego
limonki
1 garść orzechów nerkowca
mango
bułki
1 szczypta sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek granulowany, chili
ząbek czosnku
miodu
Burger wołowy z juliennką, sosem miętowym, musem z mango i nerkowcami :)
Burger wołowy z juliennką, sosem miętowym, musem z mango i nerkowcami :)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
MIĘSO
Zaczynamy od zmielenia wołowiny, następnie ją doprawiamy przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy.
JULIENKA
Kroimy w julienkę marchew, cebulkę czerwoną, dymkę, białą kapustę i mieszamy. Dodajemy trochę posiekanej kolendry i skrapiamy limonką.
SOS
Blendujemy jogurt naturalny z kolendrą, miętą i ząbkiem czosnku. Dodajemy wedle uznania soli, pieprzu, soku z limonki i odrobinę miodu.
DODATKI
Siekamy orzechy nerkowca (nie za drobno).
Obieramy mango ze skórki i blendujemy w mus.
Po przygotowaniu wszystkiego zabieramy się do smażenia mięsa (stopień wysmażenia wedle uznania) i podpiekamy bułkę.
Po usmażeniu zabieramy się do złożenia naszego burgera w sugerowanej kolejności:
bułka
sos miętowy
mięso
julienka
sos z mango
sos miętowy
orzechy nerkowca
bułka
Smacznego!
Komentarze