Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Burgery z ciecierzycy z sosem koperkowym

Burgery z  ciecierzycy z sosem koperkowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny obiad nawet do szkoły czy do pracy. Są źródłem roślinnego białka, które także jest potrzebne w diecie każdego z nas.

Składniki

240 g Cieciorka z puszki
1 szt. Jajko
30 g Mąka z ciecierzycy
1/2 łyżeczka Soda oczyszczona
100 g Brokuły ugotowane
80 g Kalafior ugotowany
2 szt. Ząbki czosnku
10 ml Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Curry
1 łyżeczka Kurkuma
1 łyżeczka Papryka słodka
20 ml Mleko 0,5%
1/2 łyżeczka Papryka ostra i kmin rzymski
1 łyżeczka Sól himalajska
1/2 łyżeczka Świeży pieprz
180 g Jogurt naturalny
1 garść Koperek

Opis wykonania

Ciecierzycę zblenduj. Zmieszaj z pozostałymi Składnikami i przyprawami. Najlepiej wymieszaj wszystko ręką, by fajnie się połączyło. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Uformuj 4 bądź 6 burgerów lub kilka mniejszych. Kładź na folię aluminiową wyłożoną na blaszkę grillową. Piecz z termoobiegiem w temp. 200 stopni około 30min. Pod koniec możesz kilka minut zgrillować. Chwilę ostudź przy otwartym piekarniku. Jogurt i koperek dopraw, wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych