Burgery z ciecierzycy z sosem koperkowym
2 porcje
45 min
Łatwe
Idealny obiad nawet do szkoły czy do pracy. Są źródłem roślinnego białka, które także jest potrzebne w diecie każdego z nas.
Składniki
240 g Cieciorka z puszki
1 szt. Jajko
30 g Mąka z ciecierzycy
1/2 łyżeczka Soda oczyszczona
100 g Brokuły ugotowane
80 g Kalafior ugotowany
2 szt. Ząbki czosnku
10 ml Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Curry
1 łyżeczka Kurkuma
1 łyżeczka Papryka słodka
20 ml Mleko 0,5%
1/2 łyżeczka Papryka ostra i kmin rzymski
1 łyżeczka Sól himalajska
1/2 łyżeczka Świeży pieprz
180 g Jogurt naturalny
1 garść Koperek
Burgery z ciecierzycy z sosem koperkowym
Burgery z ciecierzycy z sosem koperkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciecierzycę zblenduj. Zmieszaj z pozostałymi Składnikami i przyprawami. Najlepiej wymieszaj wszystko ręką, by fajnie się połączyło. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Uformuj 4 bądź 6 burgerów lub kilka mniejszych. Kładź na folię aluminiową wyłożoną na blaszkę grillową. Piecz z termoobiegiem w temp. 200 stopni około 30min. Pod koniec możesz kilka minut zgrillować. Chwilę ostudź przy otwartym piekarniku. Jogurt i koperek dopraw, wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki.
Komentarze