Burrito z fasolą i kurczakiem
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację. To szybkie danie zaspokoi głód nawet największego łakomczucha!
Składniki
250 g fileta z kurczaka
4 placki kukurydzianej tortilli
100 g sera cheddar
1 puszka czerwonej fasoli
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka kuminu
tabasco (do smaku)
sól i pieprz (do smaku)
sok z cytyrny (do smaku)
Burrito z fasolą i kurczakiem
Burrito z fasolą i kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Proste połączenie, jakim jest tortilla, kurczak i fasola, można podać na wiele sposobów. A kuchnia meksykańska to potwierdza!
Opis przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie dodaj do odsączonej fasoli razem z łyżką oleju. Całość zblenduj na gładką masę.
- Papryki i marchew pokrój w słupki, a selera w plasterki. Warzywa podsmaż na patelni aż się zrumienią.
- Kurczaka dopraw kuminem i ugrilluj na patelni. Następnie pokrój w paski.
- Na każdym placku rozłóż pastę z fasoli, kawałki kurczaka oraz warzywa z patelni. Całość skrop cytryną i tabasco. Tortille od razu zawiń i lekko ugrilluj z każdej strony na patelni.
TIP
- Rodzaj fasoli dobierz do własnych preferencji. Smacznym wyborem jest czarna fasola.
- Do burrito możesz przygotować dodatkowo salsę.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania burrita z fasolą i kurczakiem skorzystaj ze średnich poziomów mocy 4-6.
Komentarze