Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cebula na salonach

Opis wykonania

Wspaniała, mocno aromatyczna zupa cebulowa, która znalazła swoich miłośników wśród tych , którzy dotąd nie znosili tego rodzaju dań.

Do garnka z zimną wodą wrzucamy żeberka, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, wodę wylewamy i zalewamy mięso jeszcze raz zimną wodą.Dodajemy pęczek natki,marchewkę, pietruszkę,selera, jedną cebulę, 1 rozgnieciony ręką czosnek, przyprawy(oprócz soli), zioła, pastę z kurkumy (opcjonalnie pół łyżki suszonej kurkumy i pół łyżeczki świeżego imbiru), doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę(wszystkie rodzaje) i wyciśnięty przez prasę czosnek, solimy, smażymy na małym ogniu, a kiedy cebulka będzie już kremowa i złocista, zwiększamy ogień i dodajemy wino. Kiedy już alkohol odparuje,mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię na 5 minut, a następnie przerzucamy zawartość patelni do garnka i dalej gotujemy około 40-45 minut. W tym czasie spokojnie zajmujemy się robieniem grzanek - chleb kroimy w kostki, polewamy lekko oliwą, dodajemy szczyptę soli i majeranek oraz pół wyciśniętego ząbka czosnku, wkładamy do piekarnika (termoobieg) na folii aluminiowej , 160 stopni, na 20 min. Zupę podajemy w głębokim talerzu lub miseczce , posypaną serem, kilkoma sztukami grzanek i dla ozdoby dodajemy kilka listeczków oregano, bądź natki pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Rozkoszujemy się daniem, równocześnie obrastając w piórka przez zachwyt domowników :)