Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniała, mocno aromatyczna zupa cebulowa, która znalazła swoich miłośników wśród tych , którzy dotąd nie znosili tego rodzaju dań.

Składniki

1 kg Cebula biała
1 szt. Cebula czerwona
2 szt. Szalotka biała
3 szt. Czosnek (ząbki duże)
1 szt. Natka pietruszki (pęczek)
1 szt. Marchew średnia
1 szt. Pietruszka duża
1 szt. Seler mały
2 szt. Tymianek świeży (gałązki)
1 szklanka Wino czerwone wytrawne
1 łyżeczka Pasta z kurkumy
1 szczypta Papryka ostra (chilli, pieprz cayenne)
6 szt. Ziele angielskie
3 szt. Liść laurowy
50 dkg Żeberka wieprzowe
1 szklanka Czerwone wino wytrawne
4 łyżeczka Ser typu grana padano, parmigiano etc.
2 szt. chleb żytni 100% (kromki)
2 łyżeczka Przyprawa typu vegeta ( naturalna)
4 szczypta sól himalajska
6 łyżka Oliwa z oliwek extra virgin
1 łyżka Masło
3 szt. Oregano świeże (gałązka )
1 łyżeczka Majeranek suszony

Opis wykonania

Do garnka z zimną wodą wrzucamy żeberka, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, wodę wylewamy i zalewamy mięso jeszcze raz zimną wodą.Dodajemy pęczek natki,marchewkę, pietruszkę,selera, jedną cebulę, 1 rozgnieciony ręką czosnek, przyprawy(oprócz soli), zioła, pastę z kurkumy (opcjonalnie pół łyżki suszonej kurkumy i pół łyżeczki świeżego imbiru), doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę(wszystkie rodzaje) i wyciśnięty przez prasę czosnek, solimy, smażymy na małym ogniu, a kiedy cebulka będzie już kremowa i złocista, zwiększamy ogień i dodajemy wino. Kiedy już alkohol odparuje,mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię na 5 minut, a następnie przerzucamy zawartość patelni do garnka i dalej gotujemy około 40-45 minut. W tym czasie spokojnie zajmujemy się robieniem grzanek - chleb kroimy w kostki, polewamy lekko oliwą, dodajemy szczyptę soli i majeranek oraz pół wyciśniętego ząbka czosnku, wkładamy do piekarnika (termoobieg) na folii aluminiowej , 160 stopni, na 20 min. Zupę podajemy w głębokim talerzu lub miseczce , posypaną serem, kilkoma sztukami grzanek i dla ozdoby dodajemy kilka listeczków oregano, bądź natki pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Rozkoszujemy się daniem, równocześnie obrastając w piórka przez zachwyt domowników :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych