Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb bezglutenowy to propozycja dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie, nie tylko osób z nietolerancją glutenu czy chorujących na celiakię. Dodatek ziaren i pełnowartościowych mąk sprawia, że chleby bezglutenowe są bogate w wiele cennych mikroelementów, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, co przekłada się między innymi na poprawę samopoczucia i perystaltyki jelit. Wypróbuj sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy.

Składniki

200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
100 g mąki z tapioki
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżka nasion lnu
do smaku sól
14 g suszonych drożdży

Opis wykonania

Wykonanie:

  1. Przepis na chleb bezglutenowy jest naprawdę prosty. W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z nasionami lnu oraz solą w jednej misce. W osobnej misce rozmieszaj suche drożdże z 300 ml wody oraz łyżką oliwy z oliwek i tak przygotowany rozczyn dodaj do suchych składników. Całość mieszaj przez kilka minut na możliwie jak najbardziej gładką masę.
  2. Całość przelej do formy do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na całą noc do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch ciasta możesz posypać ulubionymi dodatkami, np. ziarnami sezamu czy pestkami słonecznika.
  3. Jak upiec chleb bezglutenowy we własnej kuchni? Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę, aż góra chleba będzie ładnie zarumieniona. Pozostaw do ostudzenia na kratce.

Podanie

Chleb bezglutenowy po wystudzeniu można z powodzeniem stosować tak samo jak każdy inny rodzaj pieczywa. Co ważne, zachowuje on świeżość i pełnię walorów odżywczych przez około 2–3 dni.

Smacznego!

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych