Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb bezglutenowy

Opis wykonania

Chleb bezglutenowy to propozycja dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie, nie tylko osób z nietolerancją glutenu czy chorujących na celiakię. Dodatek ziaren i pełnowartościowych mąk sprawia, że chleby bezglutenowe są bogate w wiele cennych mikroelementów, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, co przekłada się między innymi na poprawę samopoczucia i perystaltyki jelit. Wypróbuj sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy.

Wykonanie:

  1. Przepis na chleb bezglutenowy jest naprawdę prosty. W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z nasionami lnu oraz solą w jednej misce. W osobnej misce rozmieszaj suche drożdże z 300 ml wody oraz łyżką oliwy z oliwek i tak przygotowany rozczyn dodaj do suchych składników. Całość mieszaj przez kilka minut na możliwie jak najbardziej gładką masę.
  2. Całość przelej do formy do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na całą noc do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch ciasta możesz posypać ulubionymi dodatkami, np. ziarnami sezamu czy pestkami słonecznika.
  3. Jak upiec chleb bezglutenowy we własnej kuchni? Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę, aż góra chleba będzie ładnie zarumieniona. Pozostaw do ostudzenia na kratce.

Podanie

Chleb bezglutenowy po wystudzeniu można z powodzeniem stosować tak samo jak każdy inny rodzaj pieczywa. Co ważne, zachowuje on świeżość i pełnię walorów odżywczych przez około 2–3 dni.

Smacznego!

 

Bosch do kuchni