Chleb bezglutenowy
4 porcje
90 min
Średnie
Chleb bezglutenowy to propozycja dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie, nie tylko osób z nietolerancją glutenu czy chorujących na celiakię. Dodatek ziaren i pełnowartościowych mąk sprawia, że chleby bezglutenowe są bogate w wiele cennych mikroelementów, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, co przekłada się między innymi na poprawę samopoczucia i perystaltyki jelit. Wypróbuj sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy.
Składniki
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
100 g mąki z tapioki
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżka nasion lnu
do smaku sól
14 g suszonych drożdży
Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie:
- Przepis na chleb bezglutenowy jest naprawdę prosty. W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z nasionami lnu oraz solą w jednej misce. W osobnej misce rozmieszaj suche drożdże z 300 ml wody oraz łyżką oliwy z oliwek i tak przygotowany rozczyn dodaj do suchych składników. Całość mieszaj przez kilka minut na możliwie jak najbardziej gładką masę.
- Całość przelej do formy do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na całą noc do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch ciasta możesz posypać ulubionymi dodatkami, np. ziarnami sezamu czy pestkami słonecznika.
- Jak upiec chleb bezglutenowy we własnej kuchni? Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę, aż góra chleba będzie ładnie zarumieniona. Pozostaw do ostudzenia na kratce.
Podanie
Chleb bezglutenowy po wystudzeniu można z powodzeniem stosować tak samo jak każdy inny rodzaj pieczywa. Co ważne, zachowuje on świeżość i pełnię walorów odżywczych przez około 2–3 dni.
Smacznego!
Komentarze