Chleb orkiszowy

4 porcje
150 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

W dużej misce umieść mąkę, sól i suche drożdże, wymieszaj. Dodaj oliwę i wodę.

Dobrze wyrób rękoma lub robotem kuchennym z hakiem (przez 5–10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy.
Z wyrobionego ciasta uformuj chleb.
Przełóż go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.


Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez około 40–50 minut, aż chleb będzie brązowy.
Komentarze