Chleb orkiszowy
![Chleb orkiszowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7696/conversions/chleb-orkiszowy-4871-single.webp)
4 porcje
150 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9487/conversions/UQPskCuDM3sAEl-thumb.webp)
W dużej misce umieść mąkę, sól i suche drożdże, wymieszaj. Dodaj oliwę i wodę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9488/conversions/gfBJcXZ9DLtZdO-thumb.webp)
Dobrze wyrób rękoma lub robotem kuchennym z hakiem (przez 5–10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy.
Z wyrobionego ciasta uformuj chleb.
Przełóż go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9489/conversions/dhqNeOA6WoUeS8-thumb.webp)
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez około 40–50 minut, aż chleb będzie brązowy.
Komentarze