Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dzięki wielogodzinnej fermentacji mąki chleb jest bardzo smaczny i aromatyczny. Dzięki pieczeniu pod przykryciem chleb domowy ma bardzo chrupiącą skórkę.

Składniki

400 g Mąka pszenna chlebowa typ 750
280 g Ciepła woda
9 g Sól
2 g Suche drożdże

Opis wykonania

Mąkę przesiej przez sito. Wsyp do miski i dodaj ciepłą wodę, zmieszaj i pozostaw na około 20 minut. Dodaj sól i drożdże i intensywnie wyrób, aby składniki się połączyły. Pozostaw w misce pod przykryciem na około 5 godzin w temperaturze pokojowej. Na początku fermentacji trzeba ciasto przebijać co około 30 minut - dwa trzy razy. Aby nie kleiło się do rąk można ciasto oprószyć mąką. Odgazowanie powoduje, że drożdże lepiej się rozwijają, a samo ciasto staje się silniejsze. Po fermentacji wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozpłaszcz delikatnie i zawijaj brzegi do środka. Uformowany w ten sposób bochenek przełóż (składaniem do środka) do oprószonego mąką koszyczka do rozrostu. Pozostaw na około półtorej godziny w temperaturze pokojowej. Około 15 minut przed końcem garowania nagrzej piekarnik do temperatury 250st.C z żeliwnym garnkiem lub szklanym naczyniem żaroodpornym w środku. Przełóż ciasto z koszyczka na oprószoną mąką deskę, z deski do rozgrzanego garnka. Piecz przez 15 minut pod przykryciem, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 230st.C i zdejmij przykrycie. Dopiekaj kolejne 25-30 minut. Ostudź chleb na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Wiejski chleb to mój ulubiony! Chrupiąca skórka, miękki w środku. Sam w sobie jest smaczny, bez dodatków 👍
Pafwvcio
W mieście też wychodzi dobry ;) polecam z zimnym masełkiem!
Maria Izabela
Wystarczy ten chleb i masełko, nic więcej przepyszny!
Rene
Chrupiący, ale nie za twardy. Miękki i puszysty w środku. Taki chleb zasługiwał na odpowiednią oprawę. Pierwszy kęs z masłem i solą, a potem? Ulubiona pasta do chleba, warzywa, sery... Uczta!
Magdalena Koźmińska
Jest przepyszny! Skórka chrupiąca, a w środku miękki i puszysty :)