

Kasza wzbogaca wartości odżywcze pieczywa, a wielogodzinna fermentacja ciasta oraz dodatek orzechów włoskich nadają wypiekowi unikalny smak.
Ugotuj i ostudź kaszę pęczak, odmierz około 80 gram. Przesiej mąkę do miski i dodaj letnią wodę, zagnieć wstępnie drewnianą łyżką, zostaw na 5 minut, następnie wyrób mikserem z hakiem do ciasta około 5 minut, przykryj miskę workiem foliowym, pozostaw na około 20 minut. Dodaj sól i drożdże, wyrób hakiem około 5 minut. Przez kolejne 2 godziny rozciągaj i składaj ciasto co 30 minut, przy pierwszym składaniu dodaj orzechy i kaszę. Po ostatnim składaniu zostaw ciasto na około godzinę w misce. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i uformuj bochenek. Przełóż do podłużnego koszyczka do rozrostu składaniem do góry. Oprósz mąką i włóż do worka foliowego, zostaw na około 3 godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 250st C, wyłóż ciasto z koszyczka na papier do pieczenia lub oprószoną deskę, wykonaj nacięcie żyletką lub ostrym nożem. Przed włożeniem do piekarnika spryskaj go wodą aby wytworzyć parę. Zsuń bochenek z deski do piekarnika i piecz przez 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 230st.C i piecz dalej około 25 minut. Studź na kratce.