Chleb wiejski z kaszą i orzechami włoskimi
4 porcje
Średnie
Kasza wzbogaca wartości odżywcze pieczywa, a wielogodzinna fermentacja ciasta oraz dodatek orzechów włoskich nadają wypiekowi unikalny smak.
Składniki
360 g Mąka chlebowa typ 750
252 g Letnia woda
8 g Sól
1,8 g Suche drożdże (ok pół łyżeczki)
80 g Ugotowana kasza pęczak
30 g Orzechy włoskie
Chleb wiejski z kaszą i orzechami włoskimi
Chleb wiejski z kaszą i orzechami włoskimi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj i ostudź kaszę pęczak, odmierz około 80 gram.
Przesiej mąkę do miski i dodaj letnią wodę, zagnieć wstępnie drewnianą łyżką, zostaw na 5 minut, następnie wyrób mikserem z hakiem do ciasta około 5 minut, przykryj miskę workiem foliowym, pozostaw na około 20 minut.
Dodaj sól i drożdże, wyrób hakiem około 5 minut. Przez kolejne 2 godziny rozciągaj i składaj ciasto co 30 minut, przy pierwszym składaniu dodaj orzechy i kaszę.
Po ostatnim składaniu zostaw ciasto na około godzinę w misce. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i uformuj bochenek.
Przełóż do podłużnego koszyczka do rozrostu składaniem do góry. Oprósz mąką i włóż do worka foliowego, zostaw na około 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 250st C, wyłóż ciasto z koszyczka na papier do pieczenia lub oprószoną deskę, wykonaj nacięcie żyletką lub ostrym nożem. Przed włożeniem do piekarnika spryskaj go wodą aby wytworzyć parę. Zsuń bochenek z deski do piekarnika i piecz przez 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 230st.C i piecz dalej około 25 minut.
Studź na kratce.
Komentarze