Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb wiejski z kaszą i orzechami włoskimi

Chleb wiejski z kaszą i orzechami włoskimi

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Kasza wzbogaca wartości odżywcze pieczywa, a wielogodzinna fermentacja ciasta oraz dodatek orzechów włoskich nadają wypiekowi unikalny smak.

Ugotuj i ostudź kaszę pęczak, odmierz około 80 gram.

Przesiej mąkę do miski i dodaj letnią wodę, zagnieć wstępnie drewnianą łyżką, zostaw na 5 minut, następnie wyrób mikserem z hakiem do ciasta około 5 minut, przykryj miskę workiem foliowym, pozostaw na około 20 minut.

Dodaj sól i drożdże, wyrób hakiem około 5 minut. Przez kolejne 2 godziny rozciągaj i składaj ciasto co 30 minut, przy pierwszym składaniu dodaj orzechy i kaszę.

Po ostatnim składaniu zostaw ciasto na około godzinę w misce. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i uformuj bochenek.

Przełóż do podłużnego koszyczka do rozrostu składaniem do góry. Oprósz mąką i włóż do worka foliowego, zostaw na około 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Nagrzej piekarnik do 250st C, wyłóż ciasto z koszyczka na papier do pieczenia lub oprószoną deskę, wykonaj nacięcie żyletką lub ostrym nożem. Przed włożeniem do piekarnika spryskaj go wodą aby wytworzyć parę. Zsuń bochenek z deski do piekarnika i piecz przez 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 230st.C i piecz dalej około 25 minut.

Studź na kratce.
Piotr Połomski
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Jakubiaka

Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?

 Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?