Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cudownie wilgotny miękisz, chrupiąca skórka i mnóstwo dobroczynnych ziaren. Najprostszy, smakowity chleb na zakwasie, który znika bardzo szybko!

Składniki

500 g Mąka pszenna
250 g Mąka żytnia
3 łyżka Zakwas na chleb
750 ml Przegotowana, letnia woda
1/2 szklanka Płatki owsiane
1/2 szklanka Otręby pszenne
1/2 szklanka Siemie lniane
1/2 szklanka Pestki dyni
1/2 szklanka Pestki słonecznika
1 łyżka Sól
1 łyżka Cukier
1 łyżka Masło

Opis wykonania

Zakwas 1 ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ½ szklanki przegotowanej letniej wody Rano - ½ szkl mąki wsypać do litrowego słoika wlać ½ szkl wody i wymieszać, przykryć gazą,zostawić w ciepłym miejscu, wieczorem pomieszać zakwas. Następnego dnia dosypać ½ szkl mąki i dolać ½ szkl wody, wymieszać,odstawić w ciepłe miejsce, wieczorem pomieszać. Następnego dnia dokarmić ½ szkl mąki i ½ szkl wody, odstawić w ciepłe miejsce, po 3-5 godz. zakwas jest gotowy. Chleb Do wody wsypać sól i cukier, rozpuścić, dodać zakwas i wymieszać, wlać płyn do przesianych, połączonych mąk, bardzo dokładnie wymieszać i odłożyć 3 łyżki do zakwasu,dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dobrze wymieszać. 2 formy (keksówki) wysmarować masłem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto (do ¾ wysokości formy), przykryć ściereczką, odstawić na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st C (z termoobiegiem), posmarować górę chleba letnią wodą i piec przez ok. 1 ½ godziny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Trochę pracy trzeba włożyć w wyhodowanie dobrego zakwasu, ale warto!
Radosław
Pierwszy raz robiłem chleb z własnej roboty zakwasu. Wyszedł idealny. Ciężko będzie przebić ten smak kupnym chlebem