Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb z ziarnami na zakwasie

Opis wykonania

Cudownie wilgotny miękisz, chrupiąca skórka i mnóstwo dobroczynnych ziaren. Najprostszy, smakowity chleb na zakwasie, który znika bardzo szybko!

Zakwas 1 ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ½ szklanki przegotowanej letniej wody Rano - ½ szkl mąki wsypać do litrowego słoika wlać ½ szkl wody i wymieszać, przykryć gazą,zostawić w ciepłym miejscu, wieczorem pomieszać zakwas. Następnego dnia dosypać ½ szkl mąki i dolać ½ szkl wody, wymieszać,odstawić w ciepłe miejsce, wieczorem pomieszać. Następnego dnia dokarmić ½ szkl mąki i ½ szkl wody, odstawić w ciepłe miejsce, po 3-5 godz. zakwas jest gotowy. Chleb Do wody wsypać sól i cukier, rozpuścić, dodać zakwas i wymieszać, wlać płyn do przesianych, połączonych mąk, bardzo dokładnie wymieszać i odłożyć 3 łyżki do zakwasu,dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dobrze wymieszać. 2 formy (keksówki) wysmarować masłem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto (do ¾ wysokości formy), przykryć ściereczką, odstawić na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st C (z termoobiegiem), posmarować górę chleba letnią wodą i piec przez ok. 1 ½ godziny.