Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Rustykalny chleb wiejski z zaczynem

Rustykalny chleb wiejski z zaczynem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wiejski chleb z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem miodu i ziaren słonecznika.

Składniki

100 g żytniej mąki razowej
300 g mąki żytniej, typ 1370
300 g mąki pszennej typ 550
400 g mąki pszennej typ 1050
1 łyżka soli
1-2 łyżka przyprawy do chleba
1 łyżka miodu
30 g ziaren słonecznika
kostka drożdży lub 2 opakowania drożdży suszonych
650-700 ml ciepłej wody
opakowanie zaczynu np. ze sklepu ze zdrową żywnością (150 g)
nieco mąki żytniej
olej

Opis wykonania

Mąkę z solą, przyprawami chlebowymi, miodem i ziarnami słonecznika wymieszać w jednej misie. Zrobić na środku wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, dodać niewielką ilość letniej wody i wymieszać. Dodać zaczyn. Dodawać po trochu wodę i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto na elastyczną masę. Następnie ugniatać rękami i uformować kulę.

Dobrze oprószyć mąką koszyczek do chleba (średnica około 25 cm). Włożyć kulę z ciasta i jeszcze raz oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i na ok. 20-30 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie należy rozgrzać piekarnik. Blachę uniwersalną posmarować olejem i oprószyć niewielką ilością mąki.

Bochenek wyrzucić z koszyka na blachę i wielokrotnie nakłuć. Piec jak podano. Sposób nastawiania: rozgrzewanie, pieczenie: grzanie górne/dolne maks temperatura, 10 minut i 170⁰C, 40—50 minut. Wskazówka: chleb jest gotowy, gdy jest chrupiąco przyrumieniony i wydaje pusty dźwięk, gdy się w niego puka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych