Rustykalny chleb wiejski z zaczynem
4 porcje
Średnie
Składniki
Rustykalny chleb wiejski z zaczynem
Rustykalny chleb wiejski z zaczynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę z solą, przyprawami chlebowymi, miodem i ziarnami słonecznika wymieszać w jednej misie. Zrobić na środku wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, dodać niewielką ilość letniej wody i wymieszać. Dodać zaczyn. Dodawać po trochu wodę i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto na elastyczną masę. Następnie ugniatać rękami i uformować kulę.
Dobrze oprószyć mąką koszyczek do chleba (średnica około 25 cm). Włożyć kulę z ciasta i jeszcze raz oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i na ok. 20-30 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie należy rozgrzać piekarnik. Blachę uniwersalną posmarować olejem i oprószyć niewielką ilością mąki.
Bochenek wyrzucić z koszyka na blachę i wielokrotnie nakłuć. Piec jak podano. Sposób nastawiania: rozgrzewanie, pieczenie: grzanie górne/dolne maks temperatura, 10 minut i 170⁰C, 40—50 minut. Wskazówka: chleb jest gotowy, gdy jest chrupiąco przyrumieniony i wydaje pusty dźwięk, gdy się w niego puka.
Komentarze