Chleb żytnio-pszenny

4 porcje
100 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Chleb żytnio-pszenny
Chleb żytnio-pszenny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Uformować z niego okrągły bochenek i przykryty ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na dobrze natłuszczoną blachę uniwersalną i ponownie odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Powierzchnię wyrośniętego bochenka ponacinać ostrym nożem w kwadraty, wypędzlować wodą i piec jak podano poniżej. Sposób nastawania: rozgrzewanie, pieczenie: grzanie górne/dolne maks.temperatura, 10 minut oraz 170⁰C, 20-30 minut. Wariant: z tego ciasta można również upiec bułki.
Komentarze