Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb żytnio-pszenny z kminkiem, miodem i białym pieprzem. Nie ma nic lepszego niż świeży, domowy chleb!

Składniki

Ciasto drożdżowe:
375 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej typ 1370
1/4 l letniej maślanki
180 ml ciepłej wody
opakowania suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżka miodu
1/2 łyżeczka kminku, w całości lub zmielonego
1/2 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka przypraw do chleba

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Uformować z niego okrągły bochenek i przykryty ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na dobrze natłuszczoną blachę uniwersalną i ponownie odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Powierzchnię wyrośniętego bochenka ponacinać ostrym nożem w kwadraty, wypędzlować wodą i piec jak podano poniżej. Sposób nastawania: rozgrzewanie, pieczenie: grzanie górne/dolne maks.temperatura, 10 minut oraz 170⁰C, 20-30 minut. Wariant: z tego ciasta można również upiec bułki.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszny, pachnący, domowy, zdrowy chlebek, warto czasem zrobić samemu :)
Ewusia1222
Ja dodaję dużo ziaren. Pyszny
Lalaxo
Niesamowity smak. Mmm pycha
ewaregina
Jednak pozostanę przy przepisach na chleb bez dodatku kminku. Choć nie mogę powiedzieć że chleb jest zły. Poprostu nie moje smaki