Chleb żytnio-pszenny
4 porcje
100 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Chleb żytnio-pszenny z kminkiem, miodem i białym pieprzem. Nie ma nic lepszego niż świeży, domowy chleb!
Składniki
Ciasto drożdżowe:
375 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej typ 1370
1/4 l letniej maślanki
180 ml ciepłej wody
opakowania suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżka miodu
1/2 łyżeczka kminku, w całości lub zmielonego
1/2 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka przypraw do chleba
Chleb żytnio-pszenny
Chleb żytnio-pszenny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Uformować z niego okrągły bochenek i przykryty ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na dobrze natłuszczoną blachę uniwersalną i ponownie odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Powierzchnię wyrośniętego bochenka ponacinać ostrym nożem w kwadraty, wypędzlować wodą i piec jak podano poniżej. Sposób nastawania: rozgrzewanie, pieczenie: grzanie górne/dolne maks.temperatura, 10 minut oraz 170⁰C, 20-30 minut. Wariant: z tego ciasta można również upiec bułki.
Komentarze