Chlebek dyniowo-kokosowy
9 porcje
90 min
Łatwe
Mocno kokosowe ciasto z nutą cytrynową, puszyste i wilgotne.
Składniki
80 g wiórki kokosowe
80 g mąka kokosowa
150 g puree z dyni
4 szt. jajka
80 ml olej rzepakowy
140 g płynny miód
150 g jogurt naturalny
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
Chlebek dyniowo-kokosowy
Chlebek dyniowo-kokosowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać puree z dyni, jajka, olej, jogurt, miód, sok i skórkę z cytryny.
W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać, tylko do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką kokosową. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze