Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czym zastąpić kanapki z szynką i serem?

Składniki

1 szt. pieczywo razowe
10 szt. krewetek surowych, obranych
1 garść garść rukoli
1 łyżka łyżka harissy
1 szt. awokado
8 szt. truskawek
4 łyżka soku z limonki
1 łyżka pestek słonecznika
4 ząbki czosnku
2 szt. upieczonych bakłażanów
1 łyżka posiekanej kolendry
2 szt. limonki
4 lyżki oliwy z oliwek
2 ząbki starte czosnku
1/4 szklanka sezamu
- do smaku sól i pieprz

Opis wykonania

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Spróbuj egozotycznej wersji, w której główną rolę grają krewetki.

Opis przygotowania:

  1. Krewetki sparz we wrzątku i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj harisę, pokrojone awokado i mango. Dopraw sokiem z limonki, uprażonym słonecznikiem i czosnkiem.
  2. Upieczonego bakłażana przekrój wzdłuż, a powstałe puree wrzuć do miski i dodaj pozostałe składniki.
  3. Pastą z bakłażana nasmaruj pieczywo, rozłóż rukolę i sałatkę z krewetek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Niesamowite połączenie, fajna alternatywa dla zwykłej bułki ;)