Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiąca tortilla z kolorowymi dipami

Opis wykonania

Zdrowe i kolorowe dipy w towarzystwie chrupiącej pełnoziarnistej tortilli to murowany hit na każdą okazję – od meczu piłkarskiego po imprezę rodzinną.

Kolorowe dipy w zestawie ze złocistą, chrupiącą tortillą z cała pewnością okażą się hitem nie mniejszym niż mecz reprezentacji Polski! Co najlepsze, wszystkie te smakołyki przygotujesz z pomocą blendera w dosłownie kilkanaście minut.



  1. Dip mango: miąższ z jednego dużego mango umieść w pojemniku blendera, dodaj papryczkę chili (ilość wedle uznania), kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz. Całość zmiksuj na gładki sos.

  2. Jeżeli dip będzie zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej i blenduj ponownie przez kilkanaście sekund.

  3. Dip mango podawaj udekorowany posiekaną papryczką chili i świeżymi ziołami.


  4. Pasta z ciecierzycy: 1 puszkę ciecierzycy odsącz z wody i dodaj do pojemnika blendera, dodaj 2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, świeże zioła w postaci tymianku, bazylii lub natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

  5. Opcjonalnie możesz dodać 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini.

  6. Całość zmiksuj w blenderze.

  7. Po kilkudziesięciu sekundach miksowania dolej 100 ml zimnej wody i miksuj nadal aż do uzyskania pasty o gładkiej konsystencji.

  8. Pastę podaj w miseczce, polaną oliwą z oliwek, posypaną posiekanymi ziołami i posypaną nasionami granatu.


  9.  Klasyczne meksykańskie guacamole: Dojrzałe awokado pozbaw pestki i obierz ze skóry, a następnie miąższ umieść w misce, skrop obficie sokiem z limonki, dodaj sól i pieprz, a następnie rozgnieć dokładnie przy pomocy widelca.

  10. Następnie dodaj do zielonej pasty posiekaną papryczkę chilli, odrobinę posiekanych pomidorów, posiekaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrę.

  11. Całość zamieszaj delikatnie i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

  12. Tortille pokrój na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na trzy lub cztery równe kawałki.

  13. Następnie układaj po jednej warstwie takich małych kawałków na rozgrzanej, dużej, suchej patelni i po skropieniu niewielką ilością oliwy podpiekaj do uzyskania złoto-brązowego koloru.

TIP



Oprócz zaproponowanych dipów możesz skomponować własne zestawy dostosowane do upodobań domowników i gości. Świetnie sprawdzą się salsy z pieczonej papryki, sosy czosnkowe czy koperkowe. Zamiast tortilli możesz użyć np. krakersów lub małych grzanek przygotowanych z chrupiącej bagietki.