Chrupiąca tortilla z kolorowymi dipami
4 porcje
Średnie
Zdrowe i kolorowe dipy w towarzystwie chrupiącej pełnoziarnistej tortilli to murowany hit na każdą okazję – od meczu piłkarskiego po imprezę rodzinną. To szybkie danie doskonale sprawdzi się, gdy spodziewamy się gości.
Składniki
4-6 szt. pełnoziarnistych tortilli
1 szt. mango
2 szt. awokado
1 (ok. 400g) szt. ciecierzycy w puszce
2 łyżka pasty sezamowej tahini
2 szt. ząbków czosnku
1 szt. cebuli czerwonej
pomidorów koktajlowych
1 szt. granat
1 szt. cytryny
1 szt. limonka
papryczki chili
oliwa z oliwek
- szczypta sól i pieprz
Chrupiąca tortilla z kolorowymi dipami
Chrupiąca tortilla z kolorowymi dipami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kolorowe dipy w zestawie ze złocistą, chrupiącą tortillą z cała pewnością okażą się hitem nie mniejszym niż mecz reprezentacji Polski! Co najlepsze, wszystkie te smakołyki przygotujesz z pomocą blendera w dosłownie kilkanaście minut.
- Dip mango: miąższ z jednego dużego mango umieść w pojemniku blendera, dodaj papryczkę chili (ilość wedle uznania), kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz. Całość zmiksuj na gładki sos.
- Jeżeli dip będzie zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej i blenduj ponownie przez kilkanaście sekund.
- Dip mango podawaj udekorowany posiekaną papryczką chili i świeżymi ziołami.
- Pasta z ciecierzycy: 1 puszkę ciecierzycy odsącz z wody i dodaj do pojemnika blendera, dodaj 2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, świeże zioła w postaci tymianku, bazylii lub natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
- Opcjonalnie możesz dodać 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini.
- Całość zmiksuj w blenderze.
- Po kilkudziesięciu sekundach miksowania dolej 100 ml zimnej wody i miksuj nadal aż do uzyskania pasty o gładkiej konsystencji.
- Pastę podaj w miseczce, polaną oliwą z oliwek, posypaną posiekanymi ziołami i posypaną nasionami granatu.
- Klasyczne meksykańskie guacamole: Dojrzałe awokado pozbaw pestki i obierz ze skóry, a następnie miąższ umieść w misce, skrop obficie sokiem z limonki, dodaj sól i pieprz, a następnie rozgnieć dokładnie przy pomocy widelca.
- Następnie dodaj do zielonej pasty posiekaną papryczkę chilli, odrobinę posiekanych pomidorów, posiekaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrę.
- Całość zamieszaj delikatnie i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tortille pokrój na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na trzy lub cztery równe kawałki.
- Następnie układaj po jednej warstwie takich małych kawałków na rozgrzanej, dużej, suchej patelni i po skropieniu niewielką ilością oliwy podpiekaj do uzyskania złoto-brązowego koloru.
TIP
Oprócz zaproponowanych dipów możesz skomponować własne zestawy dostosowane do upodobań domowników i gości. Świetnie sprawdzą się salsy z pieczonej papryki, sosy czosnkowe czy koperkowe. Zamiast tortilli możesz użyć np. krakersów lub małych grzanek przygotowanych z chrupiącej bagietki.
Komentarze