Kapusta zasmażana z boczkiem
4 porcje
45 min
Łatwe
Czerwona kapusta zasmażana z boczkiem to danie, które w swojej prostocie skrywa bogactwo smaku i tradycji. Łączy w sobie skromność składników i ich wyjątkowych aromatów. Oto szybki przepis na kapustę zasmażaną.
Składniki
1 główka czerwonej kapusty
1 szt. cebuli
gruby plaster wędzonego boczku
1 pęczek świeżego koperku
1 szczypta pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka cukru lub miodu pszczelego
3 szklanka wywaru z włoszczyzny lub bulionu ekologicznego z kostki
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapustę opłucz, poszatkuj i włóż do dużego garnka. Do kapusty dodaj wywar/bulion, pieprz cytrynowy, cukier/miód i zagotuj.
Sprawdź: kapusta czerwona.
W międzyczasie boczek pokrój w drobną kostkę, a koperek posiekaj. Najlepiej sprawdzi się ten boczek, który przygotujesz w domu.
Sprawdź: jak upiec boczek?
Składniki dodaj do kapusty, gotuj bez przykrycia aż do odparowania wody przez około 20-30 minut.
Zobacz też: szatkownica Bosch.
Podawaj jako dodatek do dań mięsnych i mącznych lub oddzielne danie z dodatkiem pieczywa.
Komentarze