Jako dodatek do obiadu lub danie na kolację. Smakuje lepiej niż niejedna sałatka!
Tradycyjna wersja jest dość ciężkostrawna, dlatego u nas nie znajdziecie smażenia i dużych ilości tłuszczu. Za to pozostał tradycyjny smak i naturalne produkty.
Opis przygotowania:
- Kapustę opłucz, poszatkuj i włóż do dużego garnka.
- Do kapusty dodaj wywar/bulion, pieprz cytrynowy, cukier/miód i zagotuj.
- W międzyczasie boczek pokrój w drobną kostkę, a koperek posiekaj.
- Składniki dodaj do kapusty, gotuj bez przykrycia aż do odparowania wody przez około 20-30 minut. Podawaj jako dodatek lub oddzielne danie z dodatkiem pieczywa.
TIP DIETETYCZNY
- Zamiast czerwonej kapusty możesz wykorzystać białą. Warto jednak mieć na uwadze, że czerwona kapusta zawiera więcej korzystnych dla zdrowia barwników roślinnych. Mimo że charakteryzuje się większą goryczką i ostrzejszym aromatem, warto wprowadzić ją do jadłospisu zamiennie z białą kuzynką.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.