Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem

Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dania jednogarnkowe charakteryzują się szybkością i prostotą wykonania. Bez problemu przygotujemy je wieczorem i zabierzemy na następny dzień do pracy. Świetnie sprawdzą się, kiedy na obiedzie odwiedzą nas niezapowiedziani goście, a przy tym są smaczne i zdrowe. Jeśli szukasz przepisu na szybkie danie jednogarnkowe z kurczakiem, to ten będzie idealny dla ciebie. Dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami możemy dowolnie modyfikować i robić „po swojemu”, a i tak będą smaczne.

Składniki

5 pałek z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
100g pieczarek
3 ząbki czosnku
150g sypkiego ryżu
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Olej
Woda

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
387.5 kcal
Tłuszcz
15.7 g
Węglowodany
33.8 g
Błonnik
25.7 g
Białko
3.4 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Mięso dokładniej umyj i osusz (jeśli chcesz, możesz zdjąć z niego skórę). Tak przygotowane pałki podsmaż na oleju aż mięso się zarumieni.

Obraną marchew pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój podobnie jak czosnek.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh

Do kurczaka włóż pokrojoną marchewkę i wszystko razem podsmaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj całość i ponownie smaż do chwili, aż zaczną się szklić.

Do garnka wlej 6 szklanek wody i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i duś wszystko pod przykryciem około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Ostatni krok to ryż. Najpierw wypłucz ziarna w zimnej wodzie. Potem wrzuć ryż do garnka z mięsem i dalej duś na niewielkim ogniu aż zrobi się miękki. W międzyczasie możesz dodać wody jeśli okaże się, że ryż wchłonął cały płyn, ale nadal jest twardy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Klasyczny obiad, szybko i niezawodnie, jak zawsze wszyscy zadowoleni :D
Ewusia1222
Ja zamiast pałek dałam pierś-polecam przepis
Aleksandra J
Z piersią też super ☺️