Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem

Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dania jednogarnkowe charakteryzują się szybkością i prostotą wykonania. Bez problemu przygotujemy je wieczorem i zabierzemy na następny dzień do pracy. Świetnie sprawdzą się, kiedy na obiedzie odwiedzą nas niezapowiedziani goście, a przy tym są smaczne i zdrowe. Jeśli szukasz przepisu na szybkie danie jednogarnkowe z kurczakiem, to ten będzie idealny dla ciebie. Dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami możemy dowolnie modyfikować i robić „po swojemu”, a i tak będą smaczne.

Składniki

5 pałek z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
100g pieczarek
3 ząbki czosnku
150g sypkiego ryżu
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Olej
Woda

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
387.5 kcal
Tłuszcz
15.7 g
Węglowodany
33.8 g
Błonnik
25.7 g
Białko
3.4 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Mięso dokładniej umyj i osusz (jeśli chcesz, możesz zdjąć z niego skórę). Tak przygotowane pałki podsmaż na oleju aż mięso się zarumieni.

Obraną marchew pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój podobnie jak czosnek.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh

Do kurczaka włóż pokrojoną marchewkę i wszystko razem podsmaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj całość i ponownie smaż do chwili, aż zaczną się szklić.

Do garnka wlej 6 szklanek wody i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i duś wszystko pod przykryciem około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Ostatni krok to ryż. Najpierw wypłucz ziarna w zimnej wodzie. Potem wrzuć ryż do garnka z mięsem i dalej duś na niewielkim ogniu aż zrobi się miękki. W międzyczasie możesz dodać wody jeśli okaże się, że ryż wchłonął cały płyn, ale nadal jest twardy.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Klasyczny obiad, szybko i niezawodnie, jak zawsze wszyscy zadowoleni :D
Ewusia1222
Ja zamiast pałek dałam pierś-polecam przepis
Aleksandra J
Z piersią też super ☺️