Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem
Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso dokładniej umyj i osusz (jeśli chcesz, możesz zdjąć z niego skórę). Tak przygotowane pałki podsmaż na oleju aż mięso się zarumieni.
Obraną marchew pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój podobnie jak czosnek.
Porada
Czosnek możesz również przecisnąć przez praskę. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka i kontroluj poziom płynu, aby danie się nie przypaliło.
Do kurczaka włóż pokrojoną marchewkę i wszystko razem podsmaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj całość i ponownie smaż do chwili, aż zaczną się szklić.
Do garnka wlej 6 szklanek wody i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i duś wszystko pod przykryciem około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Ostatni krok to ryż. Najpierw wypłucz ziarna w zimnej wodzie. Potem wrzuć ryż do garnka z mięsem i dalej duś na niewielkim ogniu aż zrobi się miękki. W międzyczasie możesz dodać wody jeśli okaże się, że ryż wchłonął cały płyn, ale nadal jest twardy.
Komentarze