Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Danie jednogarnkowe: kurczak z ryżem

Opis wykonania

Dania jednogarnkowe charakteryzują się szybkością i prostotą wykonania. Bez problemu przygotujemy je wieczorem i zabierzemy na następny dzień do pracy. Świetnie sprawdzą się, kiedy na obiedzie odwiedzą nas niezapowiedziani goście, a przy tym są smaczne i zdrowe. Jeśli szukasz przepisu na szybkie danie jednogarnkowe z kurczakiem, to ten będzie idealny dla ciebie. Dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami możemy dowolnie modyfikować i robić „po swojemu”, a i tak będą smaczne.

1

Mięso dokładniej umyj i osusz (jeśli chcesz, możesz zdjąć z niego skórę). Tak przygotowane pałki podsmaż na oleju aż mięso się zarumieni.

2

Obraną marchew pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój podobnie jak czosnek.

3

Do kurczaka włóż pokrojoną marchewkę i wszystko razem podsmaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj całość i ponownie smaż do chwili, aż zaczną się szklić.

4

Do garnka wlej 6 szklanek wody i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i duś wszystko pod przykryciem około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

5

Ostatni krok to ryż. Najpierw wypłucz ziarna w zimnej wodzie. Potem wrzuć ryż do garnka z mięsem i dalej duś na niewielkim ogniu aż zrobi się miękki. W międzyczasie możesz dodać wody jeśli okaże się, że ryż wchłonął cały płyn, ale nadal jest twardy.