Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa pomidorowa z soczewicą wegańska

Opis wykonania

Danie wegańskie, ale z odpowiednią zawartością protein.

Zamiast pszennego makaronu i mięsa – soczewica. Dzięki temu uzyskamy domowe danie z wegańskim zacięciem, niezawierające glutenu. To posiłek, w którym łączą się kuchnia tradycyjna (kto nie lubi domowej „pomidorówki?) oraz dietetyczne trendy.

Opis przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W dużym garnku przygotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaj zieleninę oraz przyprawy.
  3. Włoszczyznę pokrój w kostkę lub słupki albo talarki i dodaj do bulionu.
  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, usuwając szypułki.
  5. Do gotującego się bulionu dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Zupę podawaj na soczewicy. Możesz udekorować ją listkami bazylii lub natką pietruszki.

TIP DIETETYCZNY

  • Soczewica to dobra alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g tego produktu znajdziemy około 9 gramów protein. W dodatku białko soczewicy charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, niewiele mniejszą od tej charakteryzującej produkty mięsne. Ponadto jest źródłem błonnika, a także witaminy C, niacyny, kwasu foliowego czy wapnia, potasu oraz cynku.