Danie wegańskie, ale z odpowiednią zawartością protein.
Zamiast pszennego makaronu i mięsa – soczewica. Dzięki temu uzyskamy domowe danie z wegańskim zacięciem, niezawierające glutenu. To posiłek, w którym łączą się kuchnia tradycyjna (kto nie lubi domowej „pomidorówki?) oraz dietetyczne trendy.
Opis przygotowania:
- Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W dużym garnku przygotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaj zieleninę oraz przyprawy.
- Włoszczyznę pokrój w kostkę lub słupki albo talarki i dodaj do bulionu.
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, usuwając szypułki.
- Do gotującego się bulionu dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę podawaj na soczewicy. Możesz udekorować ją listkami bazylii lub natką pietruszki.
TIP DIETETYCZNY
- Soczewica to dobra alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g tego produktu znajdziemy około 9 gramów protein. W dodatku białko soczewicy charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, niewiele mniejszą od tej charakteryzującej produkty mięsne. Ponadto jest źródłem błonnika, a także witaminy C, niacyny, kwasu foliowego czy wapnia, potasu oraz cynku.