Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowa zupa pomidorowa z soczewicą

Domowa zupa pomidorowa z soczewicą

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Danie wegańskie, ale z odpowiednią zawartością protein.

Zamiast pszennego makaronu i mięsa – soczewica. Dzięki temu uzyskamy domowe danie z wegańskim zacięciem, niezawierające glutenu. To posiłek, w którym łączą się kuchnia tradycyjna (kto nie lubi domowej „pomidorówki?) oraz dietetyczne trendy.



Opis przygotowania:



  1. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

  2. W dużym garnku przygotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaj zieleninę oraz przyprawy.

  3. Włoszczyznę pokrój w kostkę lub słupki albo talarki i dodaj do bulionu.

  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, usuwając szypułki.

  5. Do gotującego się bulionu dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.

  6. Zupę podawaj na soczewicy. Możesz udekorować ją listkami bazylii lub natką pietruszki.

TIP DIETETYCZNY



  • Soczewica to dobra alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g tego produktu znajdziemy około 9 gramów protein. W dodatku białko soczewicy charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, niewiele mniejszą od tej charakteryzującej produkty mięsne. Ponadto jest źródłem błonnika, a także witaminy C, niacyny, kwasu foliowego czy wapnia, potasu oraz cynku.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…