Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa pomidorowa z soczewicą wegańska

Domowa zupa pomidorowa z soczewicą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie wegańskie, ale z odpowiednią zawartością protein.

Składniki

5-7 pomidorów (najlepiej malinowych)
1 woreczek czerwonej soczewicy
Pęczek zieleniny (natki pietruszki i lubczyku)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
Szczypta soli, pieprzu, kminku, oregano, estragonu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
4 szklanki wody

Opis wykonania

Zamiast pszennego makaronu i mięsa – soczewica. Dzięki temu uzyskamy domowe danie z wegańskim zacięciem, niezawierające glutenu. To posiłek, w którym łączą się kuchnia tradycyjna (kto nie lubi domowej „pomidorówki?) oraz dietetyczne trendy.

Opis przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W dużym garnku przygotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaj zieleninę oraz przyprawy.
  3. Włoszczyznę pokrój w kostkę lub słupki albo talarki i dodaj do bulionu.
  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, usuwając szypułki.
  5. Do gotującego się bulionu dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Zupę podawaj na soczewicy. Możesz udekorować ją listkami bazylii lub natką pietruszki.

TIP DIETETYCZNY

  • Soczewica to dobra alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g tego produktu znajdziemy około 9 gramów protein. W dodatku białko soczewicy charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, niewiele mniejszą od tej charakteryzującej produkty mięsne. Ponadto jest źródłem błonnika, a także witaminy C, niacyny, kwasu foliowego czy wapnia, potasu oraz cynku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre, fajnie czasami zjeść coś nieoczywistego.
Radosław
Czy ktoś próbował już tego przepisu? Jakie są wasze opinie?