Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowa zupa pomidorowa z soczewicą

Domowa zupa pomidorowa z soczewicą

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Danie wegańskie, ale z odpowiednią zawartością protein.

Zamiast pszennego makaronu i mięsa – soczewica. Dzięki temu uzyskamy domowe danie z wegańskim zacięciem, niezawierające glutenu. To posiłek, w którym łączą się kuchnia tradycyjna (kto nie lubi domowej „pomidorówki?) oraz dietetyczne trendy.



Opis przygotowania:



  1. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

  2. W dużym garnku przygotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaj zieleninę oraz przyprawy.

  3. Włoszczyznę pokrój w kostkę lub słupki albo talarki i dodaj do bulionu.

  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, usuwając szypułki.

  5. Do gotującego się bulionu dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.

  6. Zupę podawaj na soczewicy. Możesz udekorować ją listkami bazylii lub natką pietruszki.

TIP DIETETYCZNY



  • Soczewica to dobra alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g tego produktu znajdziemy około 9 gramów protein. W dodatku białko soczewicy charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, niewiele mniejszą od tej charakteryzującej produkty mięsne. Ponadto jest źródłem błonnika, a także witaminy C, niacyny, kwasu foliowego czy wapnia, potasu oraz cynku.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz o owocach i warzywach

Który z owoców dostał miano najbardziej śmierdzącego?

 Który z owoców dostał miano najbardziej śmierdzącego?