Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dorsz na puree ziemniaczanym z salsą awokado

Dorsz na puree ziemniaczanym z salsą awokado
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny dorsz na puree ziemniaczanym z koperkiem, dodatkowo lekka i orzeźwiająca salsa z awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

2 filety - dorsz, 6 szt. - ziemniaki, 2 szt. - awokado, 1 gałązka - pomidorki koktajlowe, 1/2 szt. - czerona cebula, 1/2 szt. - limonka, 1 łyżka - masło, 3 łyżki - mleko, koperek, natka pietruszki, olej kokosowy, sól i pieprz

Opis wykonania

Dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy, żeby ryba przeszła przyprawami. W tym czasie wstawiamy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.

Kiedy ziemniaki będą się gotowały, zabieramy się za szykowanie sałatki. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i dodajemy do awokado. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do sałatki. Wyciskamy do niej sok z limonki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy do nich masło, koperek oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy rybę z obu stron po ok. 3-5 minuty. Na talerzu układamy puree, rybę oraz salsę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Bardzo dobre połączenie, świetny przepis - polecam!