Dorsz na puree ziemniaczanym z salsą awokado
2 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Dorsz na puree ziemniaczanym z salsą awokado
Dorsz na puree ziemniaczanym z salsą awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy, żeby ryba przeszła przyprawami. W tym czasie wstawiamy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy ziemniaki będą się gotowały, zabieramy się za szykowanie sałatki. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i dodajemy do awokado. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do sałatki. Wyciskamy do niej sok z limonki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy do nich masło, koperek oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy rybę z obu stron po ok. 3-5 minuty. Na talerzu układamy puree, rybę oraz salsę.
Komentarze