Falafel z salsą z awokado
4 porcje
45 min
Łatwe
Pyszna zdrowa alternatywa na kotleciki dla wegetarian i nie tylko. Gwarantuję, że mięsożercom też zasmakuje :) Dania wegetariańskie nie są nudne - wręcz przeciwnie!
Składniki
300 g ciecierzyca (przez noc naomoczyć)
20 g cebula
2 szt. czosnek (ząbki)
4 łyżka pietruszka (posiekana)
4 łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka zmielony kmin rzymski
1/2 łyżeczka mielona kolendra
1/2 łyżeczka mielony kardamon
1/2 łyżeczka cynamon mielony
1/2 łyżeczka chili
1 szczypta sól
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
2 szt. pomidor
1 szt. awokado (dojrzałe)
1/2 szt. cebula czerwona
1 łyżka sok z limonki
2 łyżeczka kolendra
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Falafel z salsą z awokado
Falafel z salsą z awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Falafel: Wcześniej ciecierzycę zalać dużą ilością wody i zostawić na noc. Na drugi dzień zmielić ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną. Patelnię posmarować łyżeczką oliwy i smażyć do zrumienienia. Salsa: Miąższ pomidorów (bez pestek) pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Komentarze