Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegetariański bigos z fasolki szparagowej jako alternatywa dla bigosu tradycyjnego. Można go jeść na ciepło i na zimno. Smakuje wybornie wiosną. Dania wegetariańskie są smaczne i zdrowe!

Składniki

1 kg Fasolka szparagowa
3 szt. Papryka
3 szt. Cebula
250 g Pieczarki
2 duże szt. Pomidory
3 łyżka Koncentrat pomidorowy
2 łyżka Masło
2 łyżka Olej
Sól
Pieprz czarny mielony
Papryka ostra
Świeża pietruszka

Opis wykonania

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, uważając, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy ją na durszlaku. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię i całość dusimy na oleju, na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. W dużym garnku smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykę z cebulą, koncentrat pomidorowy, szklankę wody oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut mieszając delikatnie od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych