Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fasolkowy bigos

Opis wykonania

Wegetariański bigos z fasolki szparagowej jako alternatywa dla bigosu tradycyjnego. Można go jeść na ciepło i na zimno. Smakuje wybornie wiosną. Dania wegetariańskie są smaczne i zdrowe!

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, uważając, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy ją na durszlaku. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię i całość dusimy na oleju, na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. W dużym garnku smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykę z cebulą, koncentrat pomidorowy, szklankę wody oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut mieszając delikatnie od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej pietruszki.