Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegetariański bigos z fasolki szparagowej jako alternatywa dla bigosu tradycyjnego. Można go jeść na ciepło i na zimno. Smakuje wybornie wiosną. Dania wegetariańskie są smaczne i zdrowe!

Składniki

1 kg Fasolka szparagowa
3 szt. Papryka
3 szt. Cebula
250 g Pieczarki
2 duże szt. Pomidory
3 łyżka Koncentrat pomidorowy
2 łyżka Masło
2 łyżka Olej
Sól
Pieprz czarny mielony
Papryka ostra
Świeża pietruszka

Opis wykonania

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, uważając, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy ją na durszlaku. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię i całość dusimy na oleju, na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. W dużym garnku smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykę z cebulą, koncentrat pomidorowy, szklankę wody oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut mieszając delikatnie od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych