Feetuccine z owocami morza i zieloną harissą
2 porcje
30 min
Średnie
Wspaniałe danie, pachnące morzem z orzeźwiającą harissą.
Składniki
200 g makaron feetuccine
200 g krewetki
200 g kalmary
200 g ośmiorniczki baby
200 g mule
6 szt. przegrzebki
100 ml wino białe
1 szt. czosnek
3 łyżka oliwa
1 łyżka masło
200 g pomidorki schery
1 szt. natka
1 szt. chilli czerwona
5 szt. chilli zielina
1 szt. kolendra1
1 szt. sok z cytryny
1 szczypta sól
1 szczypta kolendra mielona
1 szczypta kmin
1 szczypta mielony kardamon
1 szczypta cukier
Feetuccine z owocami morza i zieloną harissą
Feetuccine z owocami morza i zieloną harissą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
zielona harissa: zielone chilli, natkę,kolendrę, mieloną kolendrę,kmin,kardamon.cukier,sól,sok z cytryny , oliwę - zmiksować na pastę.
sos: na patelnie wlać oliwę i dodać trochę masła . Podsmażyć posiekaną czerwoną chilli i czosnek w cienkich plasterkach. Po minucie dodać owoce morza, smażyć krótko potrząsając patelnia. Po kilku minutach dolać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu. Następnie dodać pomidorki i ugotowany makaron, wszystko wymieszać . Całe danie na talerzu polać harissą i posypać siekaną natką i polać oliwą.
Komentarze