FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy
2 porcje
45 min
Łatwe
Pyszny obiad na chłodne dni.
Składniki
150 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki miąższu z dyni
200 g ciecierzycy
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki płatków owsianych
1 jajo
1/2 jabłka
Świeża pietruszka
3 - 4 suszone pomidory
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżki kminu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Kapusta kiszona/ogórki kiszone
1 łyżeczka masła ghee
FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy
FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wegańska wersja przepisu na kaszę jaglną z dynią i kotlecikami drobiowymi.
Opis przygotowania:
- Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj.
- Na patelni roztop masło, dodaj miąższ z dyni, pokrojone (lub tarte) jabłko, szczyptę cynamonu i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Dodaj 2/3 ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie wymieszaj.
- Ciecierzycę ugotuj (możesz również wykorzystać tę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń), odcedź i zmiksuj w blenderze na gładką masę.
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj sól, kurkumę, kmin i ostrą paprykę. Połącz z ciecierzycą, mąką kokosową, pozostałą częścią kaszy jaglanej, jajem, suszonymi pomidorami i pietruszką.
- Wymieszaj na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz w zmiksowanych na mąkę płatkach owsianych i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (możesz również usmażyć je na patelni).
- Ciepłą kaszę i kotlety podawaj z kapustą kiszoną wymieszaną z tartą marchewką.
UWAGA: Jeśli będzie to tradycyjna ciecierzyca, trzeba ją wcześniej namaczać przez przynajmniej 12 godzin.
Komentarze