Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy

Opis wykonania

Pyszny obiad na chłodne dni.

Wegańska wersja przepisu na kaszę jaglną z dynią i kotlecikami drobiowymi.



Opis przygotowania:



  1. Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj.

  2. Na patelni roztop masło, dodaj miąższ z dyni, pokrojone (lub tarte) jabłko, szczyptę cynamonu i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Dodaj 2/3 ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie wymieszaj.

  3. Ciecierzycę ugotuj (możesz również wykorzystać tę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń), odcedź i zmiksuj w blenderze na gładką masę.

  4. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj sól, kurkumę, kmin i ostrą paprykę. Połącz z ciecierzycą, mąką kokosową, pozostałą częścią kaszy jaglanej, jajem, suszonymi pomidorami i pietruszką.

  5. Wymieszaj na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz w zmiksowanych na mąkę płatkach owsianych i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (możesz również usmażyć je na patelni).

  6. Ciepłą kaszę i kotlety podawaj z kapustą kiszoną wymieszaną z tartą marchewką.

UWAGA: Jeśli będzie to tradycyjna ciecierzyca, trzeba ją wcześniej namaczać przez przynajmniej 12 godzin.