Pyszny obiad na chłodne dni.
Wegańska wersja przepisu na kaszę jaglną z dynią i kotlecikami drobiowymi.
Opis przygotowania:
- Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj.
- Na patelni roztop masło, dodaj miąższ z dyni, pokrojone (lub tarte) jabłko, szczyptę cynamonu i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Dodaj 2/3 ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie wymieszaj.
- Ciecierzycę ugotuj (możesz również wykorzystać tę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń), odcedź i zmiksuj w blenderze na gładką masę.
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj sól, kurkumę, kmin i ostrą paprykę. Połącz z ciecierzycą, mąką kokosową, pozostałą częścią kaszy jaglanej, jajem, suszonymi pomidorami i pietruszką.
- Wymieszaj na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz w zmiksowanych na mąkę płatkach owsianych i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (możesz również usmażyć je na patelni).
- Ciepłą kaszę i kotlety podawaj z kapustą kiszoną wymieszaną z tartą marchewką.
UWAGA: Jeśli będzie to tradycyjna ciecierzyca, trzeba ją wcześniej namaczać przez przynajmniej 12 godzin.