Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy

FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny obiad na chłodne dni.

Składniki

150 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki miąższu z dyni
200 g ciecierzycy
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki płatków owsianych
1 jajo
1/2 jabłka
Świeża pietruszka
3 - 4 suszone pomidory
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżki kminu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Kapusta kiszona/ogórki kiszone
1 łyżeczka masła ghee

Opis wykonania

Wegańska wersja przepisu na kaszę jaglną z dynią i kotlecikami drobiowymi.

Opis przygotowania:

  1. Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj.
  2. Na patelni roztop masło, dodaj miąższ z dyni, pokrojone (lub tarte) jabłko, szczyptę cynamonu i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Dodaj 2/3 ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciecierzycę ugotuj (możesz również wykorzystać tę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń), odcedź i zmiksuj w blenderze na gładką masę.
  4. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj sól, kurkumę, kmin i ostrą paprykę. Połącz z ciecierzycą, mąką kokosową, pozostałą częścią kaszy jaglanej, jajem, suszonymi pomidorami i pietruszką.
  5. Wymieszaj na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz w zmiksowanych na mąkę płatkach owsianych i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (możesz również usmażyć je na patelni).
  6. Ciepłą kaszę i kotlety podawaj z kapustą kiszoną wymieszaną z tartą marchewką.

UWAGA: Jeśli będzie to tradycyjna ciecierzyca, trzeba ją wcześniej namaczać przez przynajmniej 12 godzin.
 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajne danie, myślę, że sprawdzi się jako sycąca przekąska na wycieczce :D
fiziowaaa
Bardzo dobre, polecam :D