Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy

FIT OBIAD: Kasza jaglana z dynią i kotlecikami z ciecierzycy
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny obiad na chłodne dni.

Składniki

150 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki miąższu z dyni
200 g ciecierzycy
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki płatków owsianych
1 jajo
1/2 jabłka
Świeża pietruszka
3 - 4 suszone pomidory
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżki kminu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Kapusta kiszona/ogórki kiszone
1 łyżeczka masła ghee

Opis wykonania

Wegańska wersja przepisu na kaszę jaglną z dynią i kotlecikami drobiowymi.

Opis przygotowania:

  1. Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj.
  2. Na patelni roztop masło, dodaj miąższ z dyni, pokrojone (lub tarte) jabłko, szczyptę cynamonu i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Dodaj 2/3 ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciecierzycę ugotuj (możesz również wykorzystać tę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń), odcedź i zmiksuj w blenderze na gładką masę.
  4. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj sól, kurkumę, kmin i ostrą paprykę. Połącz z ciecierzycą, mąką kokosową, pozostałą częścią kaszy jaglanej, jajem, suszonymi pomidorami i pietruszką.
  5. Wymieszaj na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz w zmiksowanych na mąkę płatkach owsianych i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (możesz również usmażyć je na patelni).
  6. Ciepłą kaszę i kotlety podawaj z kapustą kiszoną wymieszaną z tartą marchewką.

UWAGA: Jeśli będzie to tradycyjna ciecierzyca, trzeba ją wcześniej namaczać przez przynajmniej 12 godzin.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajne danie, myślę, że sprawdzi się jako sycąca przekąska na wycieczce :D
fiziowaaa
Bardzo dobre, polecam :D