Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT OBIAD: Pstrąg z masłem ziołowo-cytrynowym i batatem

FIT OBIAD: Pstrąg z masłem ziołowo-cytrynowym i batatem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Jacek Bilczyński ChUxWOdO6UXVA1
A gdyby tak na ruszt wrzucić rybę? Sos do ryby jest tu zbędny - całości dopełniają bataty i masło ziołowo-cytrynowe.

Składniki

1 świeży pstrąg
1 średni batat
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka cytryny
Sól, pieprz

Opis wykonania

Pstrąg z masłem ziołowo-cytrynowym i batatem to danie, które świetnie sprawdzi podczas grillowania. Nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywcznych na pewno znajdzie swoich zwolenników. A gdy pogoda nie rozpieszcza równie dobrze można przygotować je w piekarniku.

Opis przygotowania:

  1. Pstrąga umyj, ponacinaj, natrzyj pieprzem, solą, skrop sokiem z cytryny i oliwą, a następnie odstaw na około 20 minut.
  2. Masło wymieszaj z koperkiem, pietruszką, tymiankiem i solą, a następnie umieść je w nacięciach.  
  3. Ułóż na kratce do ryb i grilluj przez około 12 - 15 minut nad rozgrzanym żarem (rybę możesz również przygotować w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni).
  4. Podawaj z batatem, którego wcześniej należy pokroić na małe kawałki, posmarować oliwą i grillować nad żarem przez około 10 - 15 minut (możesz również przygotować go w piekarniku).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych