A gdyby tak na ruszt wrzucić rybę? Sos do ryby jest tu zbędny - całości dopełniają bataty i masło ziołowo-cytrynowe.
Pstrąg z masłem ziołowo-cytrynowym i batatem to danie, które świetnie sprawdzi podczas grillowania. Nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywcznych na pewno znajdzie swoich zwolenników. A gdy pogoda nie rozpieszcza równie dobrze można przygotować je w piekarniku.
Opis przygotowania:
- Pstrąga umyj, ponacinaj, natrzyj pieprzem, solą, skrop sokiem z cytryny i oliwą, a następnie odstaw na około 20 minut.
- Masło wymieszaj z koperkiem, pietruszką, tymiankiem i solą, a następnie umieść je w nacięciach.
- Ułóż na kratce do ryb i grilluj przez około 12 - 15 minut nad rozgrzanym żarem (rybę możesz również przygotować w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni).
- Podawaj z batatem, którego wcześniej należy pokroić na małe kawałki, posmarować oliwą i grillować nad żarem przez około 10 - 15 minut (możesz również przygotować go w piekarniku).