Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełnowartościowe śniadanie to podstawa udanego dnia, a jajka zawsze sprawdzają się w tej roli!

Składniki

3 jaja kurze
80 g świeżych kurek
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
Szczypta soli himalajskiej oraz świeżo mielony, czarny pieprz
Zielenina do smaku (od szczypiorku po bazylię, wedle uznania)

Opis wykonania

Trwa sezon na kurki, więc warto wykorzystać je w 100%. Dodaj je do tradycyjnej jajecznicy i ciesz się pysznym i zdrowym śniadaniem!

Opis przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek posiekaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie zeszklij na maśle.
  2. Dodaj umyte kurki i podsmażaj je przez chwilę, aż nabiorą intensywnego koloru.
  3. Wbij jaja i mieszaj, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję jajecznicy (jeśli zależy Ci, by potrawa była bardziej puszysta i delikatna, przed smażeniem warto roztrzepać jaja z odrobiną śmietany bio lub mleczka kokosowego).
  4. Tego rodzaju jajecznica znakomicie komponuje się np. z chlebem gryczanym.

TIP

  • Grzyby są produktem, który stanowi doskonałe uzupełnienie posiłku. Nawet osoby będące na diecie odchudzającej, w większości przypadków, nie muszą się ich obawiać.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych