


Pieczona gęś to cudowne smaki dzieciństwa,wspomnienie świątecznych i rodzinnych chwil.
czas marynowania - ok 24 godzin Czas pieczenia - 2-2,5 godziny Gęś pieczemy w folii do pieczenia Swieżą i wypatroszoną gęś dokładnie myjemy Dokładnie nacieramy solą i zostawiamy na dwie godziny. Pieprz ,koper i ,rozmaryn ,kminek rozdrabniamy w moździerzu. Do utartych ziół dodajemy musztardę i dokładnie łączymy składniki .Dokładnie nacieramy od zewnątrz i od środka. Swiezym sokiem z jabłek polewamy cała gęś. Gęś zostawiamy w chłodnym miejscu i zostawiamy na 24 h przykrywając folia spożywczą ,aby się zmacerowała. Po tym czasie do środka gęsi wkładamy pokrojone ćwiartki jabłek i pokrojona w ósemki pigwę. ,a także żurawinę .W miedzy czasie włączamy piekarnik na 220 stopni żeby się nagrzał na 220 Na blaszce rozkładamy duży arkusz folii spożywczej na niej kładziemy gęś . Zaszyć igłą z nitką lub przynajmniej zamknąć gęś wykałaczkami. Bierzemy strzykawkę i napełniamy ja sokiem z macerowania gęsi. Wstrzykujemy w gęsinę sok ,dzięki temu będzie bardziej soczysta. Gęś szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika .Po godzinie obniżamy temperaturę do 190 stopni. I pieczemy jeszcze około 50-60 minut. Aby nadać skórze ładny kolor wyciągamy co 15 minut i polewamy ją tłuszczem z pieczenia. Na 5 minut przed wyciagnięciem smarujemy gęś łyżeczka miodu wtedy będzie miała chrupiącą skórkę