Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

1 główka kapusty włoskiej
1,5 l bulionu/rosołu/wody
200 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
1 szklanka suszonych grzybów
1 jajko
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.

Z kapusty wytnij twardy głąb. Główkę zanurz na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

Na każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenia dna garnka).

Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez około godzinę.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo syta propozycja gołąbków. Wlatują do brzuszka :D !
Pafwvcio
A to moje wykonanie :)