Gołąbki z kaszą gryczaną
4 porcje
100 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.
Z kapusty wytnij twardy głąb. Główkę zanurz na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.
Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.
Na każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).
Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenia dna garnka).
Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez około godzinę.
Komentarze