


Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.
Z kapusty wytnij twardy głąb. Główkę zanurz na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.
Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.
Na każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).
Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenia dna garnka).
Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez około godzinę.