Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Gołąbki to klasyka naszej polskiej kuchni. Farsz z kaszą gryczaną to fajna odmiana od tego tradycyjnego z dodatkiem ryżu

Składniki

1 główka - kapusty włoskiej
1.5 l - bulionu / rosołu / wody
200 g - kaszy gryczanej
1 szt. - cebuli dużej
1 szklanka - suszonych grzybów
1 szt. - jajka
2 łyżki - masła
- sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.

2

Z kapusty wytnij twardy głąb. Główkę zanurz na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

4

Na każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenia dna garnka).

Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez około godzinę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo syta propozycja gołąbków. Wlatują do brzuszka :D !
Pafwvcio
A to moje wykonanie :)
Ewusia1222
Pyszne gołąbki
fiziowaaa
Gołąbki w moim wykonaniu, pycha
Mateusz Mirga1309
Pyszne danie, dla całej rodziny
Mateusz Mirga1309
U mnie z sosem pieczarkowym- tym razem!