Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gołąbki z kaszą gryczaną

Opis wykonania

Gołąbki z kaszą gryczaną - krok 1

Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.

Gołąbki z kaszą gryczaną - krok 2

Z kapusty wytnij twardy głąb. Główkę zanurz na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Gołąbki z kaszą gryczaną - krok 3

Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

Gołąbki z kaszą gryczaną - krok 4

Na każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).

Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.