Nie ma pomysłu na niedzielny obiad? Sprawdź gołąbki z kaszą jęczmienną.
Nic nie może równać się ze smakiem młodej kapusty. Tym razem spróbuj wyrafinowanej wersji gołąbków faszerowanych kaszą i ziemniakami w sosie winno-śmietanowym.
Opis przygotowania:
- W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i przepłukaną kaszę. Smaż kilka chwil, po czym dodaj rodzynki i suszone grzyby.
- Podlej bulionem i gotuj, aż kasza będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Gotową kaszę wymieszaj dokładnie z ziemniakami.
- Kapustę gotuj, co chwilę odrywając kolejne liście. Każdy z liści w miejscu głąba zmiażdż końcówką noża.
- Na liście nakładaj farsz, zwijaj i układaj w brytfance. Gdy zwiniesz wszystkie gołąbki, do brytfanki wlej wino. Owiń wszystko folią aluminiową i piecz około 1h w 180 stopniach.
- W rondlu na maśle przesmaż grubo pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, dolej płyn z pieczenia, śmietanę, ser i posiekaną natkę. Gołąbki zalej sosem i piecz chwilę, aż sos się przyrumieni.