Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami z sosem winno – śmietanowym

Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami z sosem winno – śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie ma pomysłu na niedzielny obiad? Sprawdź gołąbki z kaszą jęczmienną.

Składniki

1 główka młodej kapusty
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 posiekana w kostkę cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki rodzynek
Kilka suszonych grzybów
3 łyżki masła
1.5 l bulionu
5 łyżek ugotowanych ziemniaków, ubitych na puree
1 butelka białego wina
Sól i pieprz
Wywar z gotowania gołąbków
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
Kawałek sera pleśniowego
Pęczek natki pietruszki

Opis wykonania

Nic nie może równać się ze smakiem młodej kapusty. Tym razem spróbuj wyrafinowanej wersji gołąbków faszerowanych kaszą i ziemniakami w sosie winno-śmietanowym.

Opis przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i przepłukaną kaszę. Smaż kilka chwil, po czym dodaj rodzynki i suszone grzyby.
  2. Podlej bulionem i gotuj, aż kasza będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Gotową kaszę wymieszaj dokładnie z ziemniakami.
  3. Kapustę gotuj, co chwilę odrywając kolejne liście. Każdy z liści w miejscu głąba zmiażdż końcówką noża.
  4. Na liście nakładaj farsz, zwijaj i układaj w brytfance. Gdy zwiniesz wszystkie gołąbki, do brytfanki wlej wino. Owiń wszystko folią  aluminiową i piecz około 1h w 180 stopniach.
  5. W rondlu na maśle przesmaż grubo pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, dolej płyn z pieczenia, śmietanę, ser i posiekaną natkę. Gołąbki zalej sosem i piecz chwilę, aż sos się przyrumieni.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Uwielbiamy gołąbki. Polecam :)
Sylwucha
To musi być pyszne, na pewno wypeubuje
Radosław
Wyglądają przepysznie :)