Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami z sosem winno – śmietanowym
4 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Nie ma pomysłu na niedzielny obiad? Sprawdź gołąbki z kaszą jęczmienną.
Składniki
1 główka młodej kapusty
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 posiekana w kostkę cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki rodzynek
Kilka suszonych grzybów
3 łyżki masła
1.5 l bulionu
5 łyżek ugotowanych ziemniaków, ubitych na puree
1 butelka białego wina
Sól i pieprz
Wywar z gotowania gołąbków
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
Kawałek sera pleśniowego
Pęczek natki pietruszki
Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami z sosem winno – śmietanowym
Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami z sosem winno – śmietanowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nic nie może równać się ze smakiem młodej kapusty. Tym razem spróbuj wyrafinowanej wersji gołąbków faszerowanych kaszą i ziemniakami w sosie winno-śmietanowym.
Opis przygotowania:
- W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i przepłukaną kaszę. Smaż kilka chwil, po czym dodaj rodzynki i suszone grzyby.
- Podlej bulionem i gotuj, aż kasza będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Gotową kaszę wymieszaj dokładnie z ziemniakami.
- Kapustę gotuj, co chwilę odrywając kolejne liście. Każdy z liści w miejscu głąba zmiażdż końcówką noża.
- Na liście nakładaj farsz, zwijaj i układaj w brytfance. Gdy zwiniesz wszystkie gołąbki, do brytfanki wlej wino. Owiń wszystko folią aluminiową i piecz około 1h w 180 stopniach.
- W rondlu na maśle przesmaż grubo pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, dolej płyn z pieczenia, śmietanę, ser i posiekaną natkę. Gołąbki zalej sosem i piecz chwilę, aż sos się przyrumieni.
Komentarze