Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami z sosem winno – śmietanowym

Opis wykonania

Nie ma pomysłu na niedzielny obiad? Sprawdź gołąbki z kaszą jęczmienną.

Nic nie może równać się ze smakiem młodej kapusty. Tym razem spróbuj wyrafinowanej wersji gołąbków faszerowanych kaszą i ziemniakami w sosie winno-śmietanowym.

Opis przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i przepłukaną kaszę. Smaż kilka chwil, po czym dodaj rodzynki i suszone grzyby.
  2. Podlej bulionem i gotuj, aż kasza będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Gotową kaszę wymieszaj dokładnie z ziemniakami.
  3. Kapustę gotuj, co chwilę odrywając kolejne liście. Każdy z liści w miejscu głąba zmiażdż końcówką noża.
  4. Na liście nakładaj farsz, zwijaj i układaj w brytfance. Gdy zwiniesz wszystkie gołąbki, do brytfanki wlej wino. Owiń wszystko folią  aluminiową i piecz około 1h w 180 stopniach.
  5. W rondlu na maśle przesmaż grubo pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, dolej płyn z pieczenia, śmietanę, ser i posiekaną natkę. Gołąbki zalej sosem i piecz chwilę, aż sos się przyrumieni.