Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grillowany burger z udźca indyka z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym

Grillowany burger z udźca indyka  z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grillowany burger z udźca indyka z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym

Składniki

400 g mięso mielone z indyka
3 szt. suszone pomidory
1 garść natka pietruszki
2 łyżeczka sól
1/3 łyżeczka płatki chili
1/2 szt. kapusta czerwona
1 szt. czerwona cebula
1 szklanka jogurt naturalny
2 łyżeczka chrzan
1 szt. czosnek
1 łyżeczka skórka z cytryny
2 łyżka sok z cytryny
1/3 łyżeczka pieprz
2 szt. bataty
2 łyżka oliwa z oliwe
1/3 łyżeczka cynamon

Opis wykonania

Bataty obierz i pokrój jak frytki, wmasuj w nie: oliwę, sól, płatki chili i szczyptę cynamonu. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni i piecz ok 40 minut. W międzyczasie przygotuj burgery: mielone mięso z udźca indyka dopraw solą, chili, posiekanymi suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Dolej trochę wody i przemieszaj. Uformuj burgery dzieląc masę na cztery równe części. Zacznij grillować na patelni grillowej. Poszatkuj kapustę i potnij czerwoną cebulę - posól aby kapusta zmiękła. Przygotuj sos: jogurt naturalny połącz z chrzanem ( najlepiej świeżo tartym), skórką z cytryny i sokiem z połówki cytryny. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Wkręć pieprz. Zalej nim kapustę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych