Grillowany burger z udźca indyka z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym
4 porcje
40 min
Łatwe
Grillowany burger z udźca indyka z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym
Składniki
400 g mięso mielone z indyka
3 szt. suszone pomidory
1 garść natka pietruszki
2 łyżeczka sól
1/3 łyżeczka płatki chili
1/2 szt. kapusta czerwona
1 szt. czerwona cebula
1 szklanka jogurt naturalny
2 łyżeczka chrzan
1 szt. czosnek
1 łyżeczka skórka z cytryny
2 łyżka sok z cytryny
1/3 łyżeczka pieprz
2 szt. bataty
2 łyżka oliwa z oliwe
1/3 łyżeczka cynamon
Grillowany burger z udźca indyka z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym
Grillowany burger z udźca indyka z pieczonymi frytkami z batata i z surówką z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo - cytrynowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty obierz i pokrój jak frytki, wmasuj w nie: oliwę, sól, płatki chili i szczyptę cynamonu. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni i piecz ok 40 minut. W międzyczasie przygotuj burgery: mielone mięso z udźca indyka dopraw solą, chili, posiekanymi suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Dolej trochę wody i przemieszaj. Uformuj burgery dzieląc masę na cztery równe części. Zacznij grillować na patelni grillowej. Poszatkuj kapustę i potnij czerwoną cebulę - posól aby kapusta zmiękła. Przygotuj sos: jogurt naturalny połącz z chrzanem ( najlepiej świeżo tartym), skórką z cytryny i sokiem z połówki cytryny. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Wkręć pieprz. Zalej nim kapustę.
Komentarze