Gulasz miodowy
4 porcje
75 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.
Składniki
Marynata
4 łyżka olej
czosnek
1 łyżka musztarda
1 łyżka miód płynny
1 łyżka majeranek
1 łyżka papryka słodka mielona
1/2 łyżeczka pieprz cayenne
1/2 łyżeczka sól
pieprz czarny
Pozostałe składniki
700 g szynka wieprzowa bez kości
cebula
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka smalec
1,5 łyżka mąka kukurydziana
Gulasz miodowy
Gulasz miodowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połącz olej z wszystkimi przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie pokrój w kostkę szynkę i dodaj do marynaty i włóż do lodówki na 45 min.
W garnku podgrzej smalec, a następnie wrzuć zamarynowane mięso i smaż, aż do zarumienienia. Dodaj na patelnię pokrojoną cebulę, aby się zeszkliła, liście laurowe i ziele angielskie i duś pod przykryciem, aż szynka będzie miękka.
Dopraw solą i pieprzem do smaku W miseczce wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do gulaszu, aby go zagęścić. i wymieszaj.
Komentarze