Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Hamburger wegetariański

Hamburger wegetariański
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To mój pierwszy tego typu hamburger. Uważam, że lepszy (i oczywiście zdrowszy) od tego, który znamy, czyli mięsnego. Burgery wegetariańskie zaskoczą nawet największych miłośników mięsa!

Składniki

10 dkg kasza bulgur
1 łyżka komosa ryżowa
2 szt. buraki
1 szt. marchewka
1 szt. jajko
1/2 szt. cebula biała
1/2 szt. cebula ciemna
2 garść słonecznik
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka mąka pszenna
1/2 szklanka olej kokosowy/rzepakowy
1 garść natka pietruszki
1 szczypta pieprz czarny mielony
1 szczypta papryka słodka mielona
1 łyżka papryka wędzona
1 łyżka czubrica czerwona ostra
1/2 łyżeczka kminek mielony
8 szt. bułka pszenna z sezamem do hamburgerów
8 łyżka ketchup domowy (opcj.)
8 szt. liście sałaty
8 szt. ogórek konserwowy
2 szt. pomidor

Opis wykonania

Ugotować kaszę bulgur z komosą ryżową (1 porcja kaszy : 2 wody). Posolić wodę. Odstawić, aby kasza „doszła”. Buraczki w folii aluminiowej upiec w piekarniku (180 stopni, pół godziny). Ostudzić, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Można wykorzystać buraczki zawekowane na zimę. Marchewkę ugotować, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule drobno pokroić, podsmażyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kaszę ostudzić. Dodać marchew, buraki, jajko, mąkę, bułkę tartą, cebulę, słonecznik, natkę pietruszki i przyprawy. Masę dobrze wyrobić, uformować 8 kotletów. Smażyć na oleju kokosowym. Kotlety można upiec w piekarniku na papierze do pieczenia ciasta – 15 minut w 180 st. C. Bułki przekroić i położyć na urządzenie do pieczenia tostów, albo zapiec w całości w piekarniku i potem przekroić. Na dolną połowę bułki położyć kotlet, liść sałaty, plaster pomidora, ogórek marynowany lub świeży, krążki ciemnej cebuli. Można polać ketchupem. Nakryć górną częścią bułki, włożyć na środek bułki coś, co podtrzyma jej wnętrze: nóż, specjalny szpikulec bo hamburgerów… Smacznego !

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych