Hamburger wegetariański
8 porcje
50 min
Średnie
Składniki
Hamburger wegetariański
Hamburger wegetariański
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotować kaszę bulgur z komosą ryżową (1 porcja kaszy : 2 wody). Posolić wodę. Odstawić, aby kasza „doszła”. Buraczki w folii aluminiowej upiec w piekarniku (180 stopni, pół godziny). Ostudzić, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Można wykorzystać buraczki zawekowane na zimę. Marchewkę ugotować, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule drobno pokroić, podsmażyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kaszę ostudzić. Dodać marchew, buraki, jajko, mąkę, bułkę tartą, cebulę, słonecznik, natkę pietruszki i przyprawy. Masę dobrze wyrobić, uformować 8 kotletów. Smażyć na oleju kokosowym. Kotlety można upiec w piekarniku na papierze do pieczenia ciasta – 15 minut w 180 st. C. Bułki przekroić i położyć na urządzenie do pieczenia tostów, albo zapiec w całości w piekarniku i potem przekroić. Na dolną połowę bułki położyć kotlet, liść sałaty, plaster pomidora, ogórek marynowany lub świeży, krążki ciemnej cebuli. Można polać ketchupem. Nakryć górną częścią bułki, włożyć na środek bułki coś, co podtrzyma jej wnętrze: nóż, specjalny szpikulec bo hamburgerów… Smacznego !
Komentarze