Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jaglankowe trio

Opis wykonania

Śniadanie, które cieszy oko i jest ucztą dla ciała. Zdrowe, pożywne i zaspokaja potrzebę na słodkie. Zdrowa ilość węglowodanów i tłuszczy.

baner reklamowy maszynki do mielenia

KCAL: 401 / B: 8 / W:43 / T: 21
Kaszę jaglaną należy porządnie wypłukać. Ja przelewam 2 razy wrzątkiem i potem gotuję 1:2. Kasza jest odkryta. Jak wchłonie całą wodę to wyłączam kuchenkę, przykrywam garnek i zostawiam na ok. 15 minut. Podczas gotowania kaszy nie mieszam jej. Gdy kasza stygnie zajmuję się białą warstwą. Siemię lniane mielę w młynku do kawy. Puszkę z mlekiem kokosowym* mocno wstrząsam. Biorę 80g i łączę z siemieniem i 2 łyżkami wody*. Odstawiam do lodówki.
Ciepłą kaszę jaglaną** miksuję z 4 łyżkami przegotowanej wody i słodzidłem*** (do smaku). Wkładam na dno słoiczka i zostawiam do ostygnięcia.
Mrożone borówki blenduję z pektyną i 2 łyżkami wody. Wykładam do słoiczka na kaszę. Od razu można wyłożyć mleczko z siemieniem. Całość dekoruję listkami mięty, zamykam słoiczek i gotowe śniadanie do pracy.

* mleko kokosowe można zastąpić jogurtem, co zmniejszy ilość kalorii. Jeśli jogurt jest wodnisty to pominąć wodę
** jeśli mleko jest w miarę płynne to można pominąć wodę
*** około 100 g ugotowanej kaszy
**** np.: miód, erytrol, stewia