Kalafior z batatem na ostro
4 porcje
Średnie
Składniki
Kalafior z batatem na ostro
Kalafior z batatem na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku w nieosolonej wodzie. Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli. Smaż 2 – 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory brane ze skórki i pokrojone w ósemki, zalej wszystko bulionem. Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut. Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj gorące posypane posiekaną natką pietruszki np. z brązowym ryżem.
Komentarze