Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Karkówka pieczona w całości z jabłkami i porem

Karkówka pieczona w całości z jabłkami i porem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.83 (Liczba ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Marzysz o soczystej i aromatycznej pieczeni, która zachwyci Twoich bliskich? Karkówka pieczona w całości z jabłkami i porem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub wyjątkową okazję.

Składniki

1 kg - karkówki wieprzowej bez kości
- sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: - tymianek i rozmaryn
2–3 szt. - jabłek
1 szt. - pora
3–4 szt. - szalotki
200 ml - bulionu mięsnego
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
3 łyżki - wody
50 ml - śmietany

Opis wykonania

Karkówka natarta solą i pieprzem

Przygotowanie mięsa:

  • Karkówkę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Natrzyj mięso, solą i pieprzem ze wszystkich stron, a także ewentualnie dodatkowymi przyprawami.

Sprawdź: Przepis na karkówkę w musztardzie.

Nóż i pokrojony w plasterki por leżą na desce do krojenia

Przygotowanie warzyw i jabłek:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  • Pora dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  • Szalotki obierz i pokrój w plasterki.

Pieczenie:

  • W naczyniu żaroodpornym ułóż karkówkę.
  • Dookoła mięsa rozłóż jabłka, szalotki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170190°C przez około 40 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, obróć karkówkę na drugą stronę, dodaj pora i bulion. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 40–45 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Sprawdź: Piekarniki od Bosch.

Przygotowanie sosu:

  • Wyjmij upieczoną karkówkę z naczynia i odstaw na bok, przykrywając folią aluminiową, aby zachowała ciepło.
  • W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, a następnie dodaj śmietanę.
  • Wlej mieszankę do naczynia żaroodpornego z sosem i warzywami.
  • Wstaw naczynie do piekarnika lub podgrzewaj na kuchence, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Jeśli chcesz uzyskać gładki sos, możesz zblendować warzywa.
Pieczeń z karkówki z jabłkami pokrojona w plastry

Pieczeń z karkówki podawaj pokrojoną w plastry, polaną sosem i z dodatkiem pieczonych jabłek oraz pora. Danie to świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, ryż czy kluski śląskie.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.83, Liczba ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszna kartkóweczka, zawsze dobrze wchodzi na obiad 😁podałam z batatami.
Ewusia1222
Bardzo dobra karkówka- ja podaję z kopytkami i gulaszem z pieczarek, papryki i cebulki. Pycha