Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Karkówka pieczona w całości z jabłkami i porem

Karkówka pieczona w całości z jabłkami i porem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Marzysz o soczystej i aromatycznej pieczeni, która zachwyci Twoich bliskich? Karkówka pieczona w całości z jabłkami i porem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub wyjątkową okazję.

Składniki

1 kg - karkówki wieprzowej bez kości
- sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: - tymianek i rozmaryn
2–3 szt. - jabłek
1 szt. - pora
3–4 szt. - szalotki
200 ml - bulionu mięsnego
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
3 łyżki - wody
50 ml - śmietany

Opis wykonania

Karkówka natarta solą i pieprzem

Przygotowanie mięsa:

  • Karkówkę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Natrzyj mięso, solą i pieprzem ze wszystkich stron, a także ewentualnie dodatkowymi przyprawami.

Sprawdź: Przepis na karkówkę w musztardzie.

Nóż i pokrojony w plasterki por leżą na desce do krojenia

Przygotowanie warzyw i jabłek:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  • Pora dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  • Szalotki obierz i pokrój w plasterki.

Pieczenie:

  • W naczyniu żaroodpornym ułóż karkówkę.
  • Dookoła mięsa rozłóż jabłka, szalotki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170190°C przez około 40 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, obróć karkówkę na drugą stronę, dodaj pora i bulion. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 40–45 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Sprawdź: Piekarniki od Bosch.

Przygotowanie sosu:

  • Wyjmij upieczoną karkówkę z naczynia i odstaw na bok, przykrywając folią aluminiową, aby zachowała ciepło.
  • W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, a następnie dodaj śmietanę.
  • Wlej mieszankę do naczynia żaroodpornego z sosem i warzywami.
  • Wstaw naczynie do piekarnika lub podgrzewaj na kuchence, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Jeśli chcesz uzyskać gładki sos, możesz zblendować warzywa.
Pieczeń z karkówki z jabłkami pokrojona w plastry

Pieczeń z karkówki podawaj pokrojoną w plastry, polaną sosem i z dodatkiem pieczonych jabłek oraz pora. Danie to świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, ryż czy kluski śląskie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszna kartkóweczka, zawsze dobrze wchodzi na obiad 😁podałam z batatami.
Ewusia1222
Bardzo dobra karkówka- ja podaję z kopytkami i gulaszem z pieczarek, papryki i cebulki. Pycha