Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ostry krem pomidorowy i słodki krem paprykowy - karmazynowy duet dla wegan i wegeterian.

Składniki

6 szt. Duże pomidory
2 szt. Ząbki czosnku
6 łyżka Oliwa
2 szt. Oster papryczki chili lub piri piri
6 szt. Liście bazylii i liście oregano
1 łyżka Sól
4 szt. Czerwona słodka duża papryka
2 szt. Duże cebule
1 szt. Rozmaryn
6 łyżka Słonecznik/Dynia
4 łyżka Jogurt/mleko kokosowe
1 łyżka Wędzona słodka papryka
2 szklanka Woda

Opis wykonania

Krem paprykowy: Cebule obieramy i przysmażamy delikatnie na oliwie (3 łyżki), potem dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, sól i dusimy ok 20 min, podlewając szklanką wody. Na koniec dodajemy łyżkę słodkiej wędzonej papryki i całość dokładnie blendujemy na krem. Krem pomidorowy: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy, Na rozgrzany olej dodajemy papryczki chili, czosnek i pokrojone pomidory, sól i dusimy ok 15 min, podlewając szklanką wody. Na koniec dodajemy zioła i całość dokładnie blendujemy na krem. Podajemy jako duet najpierw nalewamy część słodką paprykową, potem część ostrą pomidorową. Dekorujemy prażonymi pestkami słonecznika/ dyni i ziołami podajemy w wersji wegetariańskiej z jogurtem greckim w wersji wegańskiej z ubitym mleczkiem kokosowym. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych