Karmazynowy duet
4 porcje
40 min
Łatwe
Ostry krem pomidorowy i słodki krem paprykowy - karmazynowy duet dla wegan i wegeterian.
Składniki
6 szt. Duże pomidory
2 szt. Ząbki czosnku
6 łyżka Oliwa
2 szt. Oster papryczki chili lub piri piri
6 szt. Liście bazylii i liście oregano
1 łyżka Sól
4 szt. Czerwona słodka duża papryka
2 szt. Duże cebule
1 szt. Rozmaryn
6 łyżka Słonecznik/Dynia
4 łyżka Jogurt/mleko kokosowe
1 łyżka Wędzona słodka papryka
2 szklanka Woda
Karmazynowy duet
Karmazynowy duet
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krem paprykowy:
Cebule obieramy i przysmażamy delikatnie na oliwie (3 łyżki), potem dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, sól i dusimy ok 20 min, podlewając szklanką wody. Na koniec dodajemy łyżkę słodkiej wędzonej papryki i całość dokładnie blendujemy na krem.
Krem pomidorowy:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy, Na rozgrzany olej dodajemy papryczki chili, czosnek i pokrojone pomidory, sól i dusimy ok 15 min, podlewając szklanką wody. Na koniec dodajemy zioła i całość dokładnie blendujemy na krem.
Podajemy jako duet najpierw nalewamy część słodką paprykową, potem część ostrą pomidorową. Dekorujemy prażonymi pestkami słonecznika/ dyni i ziołami podajemy w wersji wegetariańskiej z jogurtem greckim w wersji wegańskiej z ubitym mleczkiem kokosowym.
Smacznego!
Komentarze