


Tradycyjna karpatka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jako jedno z niewielu karpatka przygotowywana jest z tzw. ciasta parzonego. Sekret stanowi odpowiednio przygotowany krem do karpatki. Sprawdź ten przepis, z którego wyjdzie karpatka doskonała!
Masa:
Odlej ok. 100 ml mleka resztę zagotuj w rondlu na płycie grzewczej z drobnym cukrem i ziarenkami wanilii. Do odlanych 100 ml mleka dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Zagotowane mleko z wanilią i cukrem zdejmij z ognia, dodaj masę z jajkami i mąką, dokładnie wymieszaj i postaw na palnik, cały czas mieszając, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, przykryj i zostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu do masy dodaj miękkie masło i całość zmiksuj dokładnie.
Ciasto:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W rondlu zagotuj szklankę wody z masłem, zdejmij z palnika, dodaj mąkę, energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej masy. Rondelek jeszcze raz postaw na palniku na ok. 2 minuty, mieszaj, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek rondelka.
Do masy dodawaj po jednym jajku i używając rączki blenderowej, miksuj do całkowitego połączenia.
Ciasto podziel na dwie części, najpierw jedną część wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i piecz przez ok. 25 minut z funkcją piekarnika 4D w temperaturze 180 stopni. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
Upieczone i wystudzone blaty przełóż masą budyniową, wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.