Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

14 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tradycyjna karpatka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jako jedno z niewielu karpatka przygotowywana jest z tzw. ciasta parzonego. Sekret stanowi odpowiednio przygotowany krem do karpatki. Sprawdź ten przepis, z którego wyjdzie karpatka doskonała!

Składniki

Masa budyniowa:
1 l mleko 2%
6 łyżka cukier
70 g mąka ziemniaczana
50 g mąka pszenna
4 szt. żółtka
200 g masło
1 szt. ziarenka z laski wanilli
Ciasto parzone:
1 szklanka woda
150 g masło
5 szt. jajka
200 g mąka
½ łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
365.9 kcal
Tłuszcz
25.9 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
7.9 g
Białko
0.5 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

Masa:

Odlej ok. 100 ml mleka resztę zagotuj w rondlu na płycie grzewczej z drobnym cukrem i ziarenkami wanilii. Do odlanych 100 ml mleka dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Zagotowane mleko z wanilią i cukrem zdejmij z ognia, dodaj masę z jajkami i mąką, dokładnie wymieszaj i postaw na palnik, cały czas mieszając, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, przykryj i zostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu do masy dodaj miękkie masło i całość zmiksuj dokładnie.

Ciasto:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W rondlu zagotuj szklankę wody z masłem, zdejmij z palnika, dodaj mąkę, energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej masy. Rondelek jeszcze raz postaw na palniku na ok. 2 minuty, mieszaj, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek rondelka.

Do masy dodawaj po jednym jajku i używając rączki blenderowej, miksuj do całkowitego połączenia.

Ciasto podziel na dwie części, najpierw jedną część wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i piecz przez ok. 25 minut z funkcją piekarnika 4D w temperaturze 180 stopni. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Upieczone i wystudzone blaty przełóż masą budyniową, wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Mój mąż uwielbia
Monka
Najlepszy deser według mojego męża
Radosław
Moje ulubione ciasto
Radosław
Polecam przepis, wyszło wyśmienicie
Marta
Karpatka :) kto nie lubi, warto znać ten przepis.
Magda G
Proste ciasto a bardzo dobre.
Radosław
Mega! Przepyszna
Nastassia Mamaieva
Potwierdzam, doskonała ❤️