Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

14 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tradycyjna karpatka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jako jedno z niewielu karpatka przygotowywana jest z tzw. ciasta parzonego. Sekret stanowi odpowiednio przygotowany krem do karpatki. Sprawdź ten przepis, z którego wyjdzie karpatka doskonała!

Składniki

Masa budyniowa:
1 l mleko 2%
6 łyżka cukier
70 g mąka ziemniaczana
50 g mąka pszenna
4 szt. żółtka
200 g masło
1 szt. ziarenka z laski wanilli
Ciasto parzone:
1 szklanka woda
150 g masło
5 szt. jajka
200 g mąka
½ łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
365.9 kcal
Tłuszcz
25.9 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
7.9 g
Białko
0.5 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1 krok

Masa:

Odlej ok. 100 ml mleka resztę zagotuj w rondlu na płycie grzewczej z drobnym cukrem i ziarenkami wanilii. Do odlanych 100 ml mleka dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszaj. Zagotowane mleko z wanilią i cukrem zdejmij z ognia, dodaj masę z jajkami i mąką, dokładnie wymieszaj i postaw na palnik, cały czas mieszając, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, przykryj i zostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu do masy dodaj miękkie masło i całość zmiksuj dokładnie.

Krok 2

Ciasto:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W rondlu zagotuj szklankę wody z masłem, zdejmij z palnika, dodaj mąkę, energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej masy. Rondelek jeszcze raz postaw na palniku na ok. 2 minuty, mieszaj, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek rondelka.

Do masy dodawaj po jednym jajku i używając rączki blenderowej, miksuj do całkowitego połączenia.

Ciasto podziel na dwie części, najpierw jedną część wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i piecz przez ok. 25 minut z funkcją piekarnika 4D w temperaturze 180 stopni. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Upieczone i wystudzone blaty przełóż masą budyniową, wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Mój mąż uwielbia
Monka
Najlepszy deser według mojego męża
Radosław
Moje ulubione ciasto
Radosław
Polecam przepis, wyszło wyśmienicie
Marta
Karpatka :) kto nie lubi, warto znać ten przepis.
Magda G
Proste ciasto a bardzo dobre.
Radosław
Mega! Przepyszna
Nastassia Mamaieva
Potwierdzam, doskonała ❤️
MiszelPiszel
Z takiego przepisu na karpatkę piekę od lat, wychodzi obłędnie pyszna i bardzo górzysta :)
Iwona Majewska
tradycyjnie na święta , mega kremowa
Testerka84
Każdy może zrobić i mu wyjdzie z tego przepisu
bsylvia
Pyszna karpatka - polecam!