Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Marzysz o deserze, który zrobi wrażenie na Twoich gościach? Co powiesz na sernik potrójnie pistacjowy? To idealna propozycja dla miłośników kremowych i oryginalnych smaków. Ten wyjątkowy sernik wypełniony jest delikatnym kremem pistacjowym, który rozpływa się w ustach, a wszystko to na spodzie z chrupiących ciasteczek. Przygotowanie sernika pistacjowego nie jest trudne, a rezultat na pewno zachwyci Twoich bliskich!

Składniki

920 g ricotta
1 opakowanie budyń śmietankowy
4 łyżka cukier puder
300 g pasta pistacjowa
5 szt. jajko
200 g ciastka owsiane
80 g masło
polewa:
100 g pasta pistacjowa
100 ml śmietanka 30%
2 tabliczka biała czekolada

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
605 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
36.9 g
Błonnik
18.9 g
Białko
1.1 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do misy MUMa przełóż ser, dodaj  jajka, budyń śmietankowy oraz pastę pistacjową i zmiksuj na gładką masę.  

W rondelku rozpuść masło i delikatnie przestudź. Następnie herbatniki przełóż do misy blendera i zmiksuj na piasek. Dodaj przestudzone masło, dokładnie połącz i wyłóż dno tortownicy.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników? Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Wyłóż masę serową na przygotowany sód i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra-dół, przez ok.1 h. 

Kiedy sernik będzie kończył się piec, przygotuj masę – w rondelku podgrzej śmietankę 30%, dodaj połamaną białą czekoladę i pastę pistacjową. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.  

Sernik po upieczeniu oblej polewą i udekoruj ulubionymi owocami i pistacjami.  

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyśmienite ciasto. Zniknęło w kilka minut :)
Natalia Kowalska
Najlepszy sernik, jaki udało mi się zrobić. Owsiany spód pasuje tu idealnie.
akorycka5
Bardzo ciekawa propozycja i przełamanie typowego sernika
Aleksandra Pępek
Pyszne lekkie i puszyste.