Kasza jaglana z łososiem i warzywami
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Kasza jaglana z łososiem i warzywami
Kasza jaglana z łososiem i warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Danie jest inspirowane kuchnią marokańską i turecką, ale z łatwością odnajdzie się na polskich stołach. Pełne aromatów i kolorów wygląda wyjątkowo apetycznie i ciężko mu się oprzeć.
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W kolejnym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz marchew pokrojoną w długie cienkie paseczki. Dodaj niewielką ilość soli i chwilę podpraż całość mieszając nieustająco. Po kilku minutach dorzuć pokrojony szpinak i jeszcze chwilę pozostaw na ogniu mieszając. Następnie dodaj teraz niewielką ilość wody, pokrojonego w kostkę łososia, kozieradkę i kaszę. Wymieszaj całość i gotuj chwilkę pod przykryciem, aż ryba będzie gotowa. Przed podaniem posyp danie czarnuszką.
TIP:
Danie możesz udekorować również listkami kolendry i prażonym sezamem.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do potrawki możesz dodać pół łyżeczki chilli lub kilka kropel tabasco.
Szpinak możesz zastąpić liśćmi jarmużu
Komentarze