Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kasza jaglana z łososiem i warzywami

Kasza jaglana z łososiem i warzywami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe i pochmurne dni. Ze względu na wiele właściwości zdrowotnych warto jeść ryby. Przepisy na dania z wykorzystaniem ryb są proste i dostarczają cennych składników odżywczych.

Składniki

50 g kasza jaglana
100 g łosoś
garść szpinaku
1 szt. cebula
marchew szt. 1
3 szt. imbir świeży - cieniutkie plasterki
2 ząbki szt. czosnek
2 łyżka olej rzepakowy
2-3 szczypta kozieradka - opcjonalnie
czarnuszka - do posypania

Opis wykonania

Danie jest inspirowane kuchnią marokańską i turecką, ale z łatwością odnajdzie się na polskich stołach. Pełne aromatów i kolorów wygląda wyjątkowo apetycznie i ciężko mu się oprzeć.

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W kolejnym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz marchew pokrojoną w długie cienkie paseczki. Dodaj niewielką ilość soli i chwilę podpraż całość mieszając nieustająco. Po kilku minutach dorzuć pokrojony szpinak i jeszcze chwilę pozostaw na ogniu mieszając. Następnie dodaj teraz niewielką ilość wody, pokrojonego w kostkę łososia, kozieradkę i kaszę. Wymieszaj całość i gotuj chwilkę pod przykryciem, aż ryba będzie gotowa. Przed podaniem posyp danie czarnuszką.

TIP:

Danie możesz udekorować również listkami kolendry i prażonym sezamem.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do potrawki możesz dodać pół łyżeczki chilli lub kilka kropel tabasco.
Szpinak możesz zastąpić liśćmi jarmużu

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych