Kasza jaglana z pieczoną szynką i szpinakiem
4 porcje
90 min
Średnie
Danie pyszne, zdrowe i lekkie. Dodaje energii. Niestety nie dla wegetarian. Proporcje można zmieniać w zależności od upodobań.
Składniki
1 kg szynka wieprzowa
2 szklanka kasza jaglana
300 g szpinak
2-3 szt. cebula
4-5 szt. ząbki czosnku
kilka łyżka oliwa z oliwek
kilka łyżeczka ulubione przyprawy
Kasza jaglana z pieczoną szynką i szpinakiem
Kasza jaglana z pieczoną szynką i szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szynkę dzień wcześniej należy natrzeć ulubionymi przyprawami z oliwą (np. sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek,papryka słodka i ostra,czosnek przeciśnięty przez praskę). Kolejnego dnia szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około godziny. Cebulę i 2-3 ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na oliwie.. Po chwili dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Upieczoną szynkę kroimy na plastry, podajemy ze szpinakiem i kaszą okraszoną sosem powstałym w trakcie pieczenia szynki.
Jeśli zostanie nam upieczona szynka, z powodzeniem można ją wykorzystać do kanapek.
Komentarze