Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kasza jaglana z pieczoną szynką i szpinakiem

Kasza jaglana z pieczoną szynką i szpinakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie pyszne, zdrowe i lekkie. Dodaje energii. Niestety nie dla wegetarian. Proporcje można zmieniać w zależności od upodobań.

Składniki

1 kg szynka wieprzowa
2 szklanka kasza jaglana
300 g szpinak
2-3 szt. cebula
4-5 szt. ząbki czosnku
kilka łyżka oliwa z oliwek
kilka łyżeczka ulubione przyprawy

Opis wykonania

Szynkę dzień wcześniej należy natrzeć ulubionymi przyprawami z oliwą (np. sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek,papryka słodka i ostra,czosnek przeciśnięty przez praskę). Kolejnego dnia szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około godziny. Cebulę i 2-3 ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na oliwie.. Po chwili dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Upieczoną szynkę kroimy na plastry, podajemy ze szpinakiem i kaszą okraszoną sosem powstałym w trakcie pieczenia szynki. Jeśli zostanie nam upieczona szynka, z powodzeniem można ją wykorzystać do kanapek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych