Kaszotto-risotto z warzywami
4 porcje
Średnie
Zdrowa i smaczna, lekkostrawna przekąska.
Składniki
50 g ryż brązowy pelnoziarnisty
40 g kasza gryczana
35 g bulgur z pszenicy
35 g kasza jaglana
9 g płatki owsiane pełnoziarniste
2 szt. jajka
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
3 łyżka oliwa
4 łyżka mąka pełnoziarnista
3 szt. marchewka
1 szt. papryka czerwona
3 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta Przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka wędzona, kumin, tyminek
1 szczypta Dekoracja: ziarenka czarnego sezamu, listki melisy.
Kaszotto-risotto z warzywami
Kaszotto-risotto z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotować w lekko posolonej wodzie ryż brązowy pełnoziarnisty i kasze oraz płatki owsiane pełnoziarniste. Na 1 łyżce oleju podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po zakończeniu smażenia dodać przyprawy. Zblendować 2/3 porcji ugotowanego ryżu, kasz i płatków owsianych. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz utartej marchewki i pokrojonej w kostkę papryki, i wymieszać. Na koniec dodać utartą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Piec w temperaturze 180 stop. C przez 20 min. Udekorować listkami melisy i posypać ziarenkami czarnego sezamu. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze