Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa i smaczna, lekkostrawna przekąska.

Składniki

50 g ryż brązowy pelnoziarnisty
40 g kasza gryczana
35 g bulgur z pszenicy
35 g kasza jaglana
9 g płatki owsiane pełnoziarniste
2 szt. jajka
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
3 łyżka oliwa
4 łyżka mąka pełnoziarnista
3 szt. marchewka
1 szt. papryka czerwona
3 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta Przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka wędzona, kumin, tyminek
1 szczypta Dekoracja: ziarenka czarnego sezamu, listki melisy.

Opis wykonania

Ugotować w lekko posolonej wodzie ryż brązowy pełnoziarnisty i kasze oraz płatki owsiane pełnoziarniste. Na 1 łyżce oleju podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po zakończeniu smażenia dodać przyprawy. Zblendować 2/3 porcji ugotowanego ryżu, kasz i płatków owsianych. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz utartej marchewki i pokrojonej w kostkę papryki, i wymieszać. Na koniec dodać utartą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Piec w temperaturze 180 stop. C przez 20 min. Udekorować listkami melisy i posypać ziarenkami czarnego sezamu. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych