Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Recepta na udaną, lekką kolację.

Składniki

200 g kasza jęczmienna
800 ml bulion warzywny
1 szklanka białe wytrawne wino
1 szt. por (biała część)
1/2 szt. kiszona cytryna (tylko skórka)
świeże zioła (szałwia, oregano, tymianek)
1/2 szklanka starty parmezan
2 szczypta sól
pieprz
2 łyżka oliwa

Opis wykonania

Kiszoną cytrynę oczyść z miąższu, a skórkę pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj. Pora pokrój w półplasterki. Zagrzej bulion. W drugim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pora, aż zmięknie. Wsyp kaszę. Wymieszaj, aż połączy się z oliwą. Wlej białe wino i mieszaj aż się wchłonie. Następnie dolewaj bulion po jednej łyżce wazowej cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż kasza wchłonie daną porcję płynu. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła i kiszoną cytrynę. Wymieszaj. Odstaw z ognia, dodaj parmezan. Dobrze wymieszaj. Podawaj gorące.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych