Kaszotto z porem i kiszoną cytryną
4 porcje
40 min
Średnie
Recepta na udaną, lekką kolację.
Składniki
200 g kasza jęczmienna
800 ml bulion warzywny
1 szklanka białe wytrawne wino
1 szt. por (biała część)
1/2 szt. kiszona cytryna (tylko skórka)
świeże zioła (szałwia, oregano, tymianek)
1/2 szklanka starty parmezan
2 szczypta sól
pieprz
2 łyżka oliwa
Kaszotto z porem i kiszoną cytryną
Kaszotto z porem i kiszoną cytryną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kiszoną cytrynę oczyść z miąższu, a skórkę pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj. Pora pokrój w półplasterki. Zagrzej bulion. W drugim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pora, aż zmięknie. Wsyp kaszę. Wymieszaj, aż połączy się z oliwą. Wlej białe wino i mieszaj aż się wchłonie. Następnie dolewaj bulion po jednej łyżce wazowej cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż kasza wchłonie daną porcję płynu. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła i kiszoną cytrynę. Wymieszaj. Odstaw z ognia, dodaj parmezan. Dobrze wymieszaj. Podawaj gorące.
Komentarze